Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή είναι χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας. Είναι ένας πολύ κοινός τύπος χειρουργικής επέμβασης για τις γυναίκες. Η αφαίρεση της μήτρας σας σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να μείνετε έγκυος.

Η υστερεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών γυναικολογικών παθήσεων. Μερικές από αυτές τις προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

 • Τα ινομυώματα της μήτρας (αυτή είναι η πιο κοινή αιτία για υστερεκτομή)
 • Την ενδομητρίωση
 • Την πρόπτωση των πυελικών οργάνων (όπως η πρόπτωση της μήτρας)
 • Τη μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας
 • Το χρόνιο πυελικό πόνο
 • Το γυναικολογικό καρκίνο

Ανάλογα με την γυναικολογική πάθηση, πριν την απόφαση για υστερεκτομή μπορεί να χρειαστούν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, όπως παρακολούθηση ή φαρμακευτική αγωγή. Μερικές γυναίκες περιμένουν να κάνουν υστερεκτομή μέχρι να ολοκληρώσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Εάν επιλέξετε άλλη επιλογή εκτός από την υστερεκτομή, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία αργότερα.

Τύποι υστερεκτομής

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υστερεκτομής:

 • Η ολική υστερεκτομή κατά την οποία αφαιρούνται η μήτρα και ο τράχηλος
 • Η υφολική υστερεκτομή κατά την οποία αφαιρείται το άνω μέρος της μήτρας, αλλά ο τράχηλος παραμένει στη θέση του.
 • Η ριζική υστερεκτομή, όπου η μήτρα και ο τράχηλος αφαιρούνται μαζί με δομές γύρω από τη μήτρα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνιστάται εάν διαγνωστεί ή υπάρχει υποψία καρκίνου.

Οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών ή του μαστού μπορούν να επιλέξουν να αφαιρέσουν και τις δύο ωοθήκες ή μόνο τις σάλπιγγες, ακόμη και αν αυτά τα όργανα είναι υγιή, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Αυτό ονομάζεται αμφοτερόπλευρη προφυλακτική σαλπιγγεκτομή ή σαλπιγγο-ωοθηκεκτομή.

Η αφαίρεση των σαλπίγγων (αλλά όχι των ωοθηκών) τη στιγμή της υστερεκτομής μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για γυναίκες που δεν έχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ευκαιριακή σαλπιγγεκτομή. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών και να προσφέρει μόνιμη αντισύλληψη. Συζητήστε με τον χειρουργό σας για τα πιθανά οφέλη της αφαίρεσης των σαλπίγγων σας τη στιγμή της επέμβασης.

Σε περίπτωση που αφαιρεθούν οι ωοθήκες, η ασθενείς μπορεί να εμφανίσει άμεσα σημεία και συμπτώματα εμμηνόπαυσης και διατρέχει αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης καιι καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί για να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την επέμβαση.

Τρόποι υστερεκτομής

Η υστερεκτομή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

 • Κολπική υστερεκτομή, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω του κόλπου
 • Ανοιχτή υστερεκτομή, η επέμβαση πραγματοποιείται με ανοικτή μέθοδο (με κάθετη ή εγκάρσια τομή)
 • Λαπαροσκόπική ή Ρομποτική υστερεκτομή, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών (3-4 τομές μικρότερες από 1cm) στην κοιλιά.

Η επιλογή της χειρουργικής μεθόδου θα εξαρτηθεί από το γιατί κάνετε τη χειρουργική επέμβαση και από άλλους παράγοντες. Μερικές φορές, η απόφαση λαμβάνεται μετά την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης και ο χειρουργός είναι σε θέση να δει εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα.

Μετά από μια επέμβαση υστερεκτομής, ο χρόνος ανάρρωσης εξαρτάται από τόσο από τον τύπο της επέμβασης (ανοικτή, λαπαροσκοπική, ρομποτική, ανοικτή), όσο και από την γυναικολογική πάθηση που γίνεται η υστερεκτομή και από άλλους παράγοντες (ιστορικό και ηλικία της ασθενούς). Μετά το χειρουργείο είναι αναμενόμενο η ασθενείς να αισθάνεται κάποιο πόνο τις πρώτες μέρες. Για το λόγο αυτό χορηγούνται ειδικοί συνδυασμοί πασίπονων φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου. Επίσης οι ασθενείς μετά από μια τέτοιου είδους επέμβαση μπορεί να δουν σταγόνες αίματος ή και μερικές εκκρίσεις από τον κόλπο για κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο. Επίσης μετά το χειρουργείο είναι σημαντική η κινητοποίηση ακόμη και από την ίδια ημέρα μετά το χειρουργείο και η έναρξη λήψης τροφής την ίδια ημέρα. Ο συνήθης χρόνος νοσηλείας για τις ασθενείς που υποβλήθησαν σε λαπαροσκοπική, ρομποτική ή κολπική υστερεκτομή είναι 24 ώρες, ενώ για τις ανοικτές ο χρόνος κυμαίνεται στις 2-3 ημέρες ανάλογα με τον τύπο της τομής και τον λόγο της επέμβασης.

Οι ιατροί της ομάδας του Θήλυ-Clinic έχουν εξειδικευτεί σε κέντρα αναφοράς για την αντιμετώπιση δύσκολων χειρουργικών περιστατικών που χρήζουν επεμβάσεις τη γυναικολογίας και της γυναικολογικής ογκολογίας, εξατομικεύοντας τη χειρουργική θεραπεία της κάθε ασθενούς ακολουθώντας σύγχρονα και διεθνώς κατοχυρωμένα πρωτόκολλα μετεγχειρητικής φροντίδας ταχείας ανάρρωσης (Enhanced Recovery After Surgery, ERAS).

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP