Πολύποδες

Ο πολύποδας της μήτρας είναι μια μάζα κυττάρων που προέρχεται από την εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο). Αυτές οι προεκβολές είναι συνήθως μη καρκινικές (καλοήθεις) και μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Οι πολύποδες της μήτρας προσκολλώνται συχνά στο τοίχωμα της μήτρας μέσω ενός μίσχου ή μιας βάσης, ενώ αναλόγως μεγέθους μπορεί να περνούν απαρατήρητοι ή αν μεγαλώσουν μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας (ακανόνιστες περιόδους, βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία), αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, πυελικό πόνο ή δυσφορία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προβλήματα γονιμότητας.

Διάγνωση

Οι πολύποδες της μήτρας διαγιγνώσκονται συχνά μέσω απεικονιστικών μελετών όπως διακολπικό υπερηχογράφημα, υπερηχογραφία με ορό (aqua scan) ή υστεροσκόπηση (άμεση απεικόνιση της κοιλότητας της μήτρας χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, φωτισμένο σωλήνα).

Παράγοντες κινδύνου

Αν και η ακριβής αιτία των πολυπόδων της μήτρας δεν είναι πάντα σαφής, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής τους όπως οι ορμονικές ανισορροπίες, η ηλικία (πιο συχνή σε γυναίκες που πλησιάζουν ή στην εμμηνόπαυση), η παχυσαρκία και η χρήση ταμοξιφαίνης (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού).

Θεραπεία

Η θεραπεία για πολύποδες της μήτρας μπορεί να μην είναι απαραίτητη εάν είναι μικροί και ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, εάν οι πολύποδες προκαλούν συμπτώματα ή προβλήματα γονιμότητας, μπορεί να αφαιρεθούν. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει μέσω υστεροσκόπησης, μιας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας όπου οι πολύποδες οπτικοποιούνται και αφαιρούνται χρησιμοποιώντας ένα λεπτό όργανο που εισάγεται μέσω του τραχήλου της μήτρας.

Είναι σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας ή άλλα σχετικά συμπτώματα να συμβουλευτούν τον γυναικολόγο τους. Μια σωστή διάγνωση και αξιολόγηση μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό της καταλληλότερης πορείας δράσης, συμπεριλαμβανομένου του εάν είναι απαραίτητη η αφαίρεση των πολυπόδων της μήτρας.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP