Καρκίνος του Αιδοίου

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που επηρεάζει τις γυναίκες.

Το αιδοίο είναι τα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Περιλαμβάνει:

 • Τα χείλη που περιβάλλουν τον κόλπο (μικρά και μεγάλα χείλη)
 • Την κλειτορίδα, ένα όργανο του οποίου ο μοναδικός σκοπός είναι η σεξουαλική απόλαυση μέσω της διέγερσης
 • Oι βαρθολίνιοι αδένες, 2 μικροί αδένες σε κάθε πλευρά του κόλπου

Οι περισσότερες από τις ασθενείς που προσβάλλονται από καρκίνο του αιδοίου είναι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας άνω των 65 ετών. Ενώ η πάθηση είναι σπάνια σε γυναίκες κάτω των 50 ετών που δεν έχουν ακόμη περάσει την εμμηνόπαυση.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του αιδοίου;

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του αιδοίου είναι ασαφής, αλλά ο κίνδυνος να αναπτύξετε την πάθηση αυξάνεται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Αυξανόμενη ηλικία
 • Ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN) – προ καρκινικές αλλοιώσεις του αιδοίου που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο
 • Επίμονη μόλυνση με ορισμένες εκδοχές του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
 • Δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν τον αιδοίο, όπως ο σκληρυντικός λειχήνας
 • Το κάπνισμα

Μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του αιδοίου σταματώντας το κάπνισμα και λαμβάνοντας μέτρα για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης από HPV.

Συμπτώματα καρκίνου του αιδοίου

Τα συμπτώματα του καρκίνου του αιδοίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μια επίμονη φαγούρα στον αιδοίο
 • Πόνος ή ευαισθησία στον αιδοίο
 • Αιμορραγία από τον αιδοίο ή αιματοβαμμένη κολπική έκκριση μεταξύ των περιόδων
 • Μια ανοιχτή πληγή στον αιδοίο (έλκος)
 • Καυστικός πόνος κατά την ούρηση
 • Έναν σπίλος στον αιδοίο που αλλάζει σχήμα ή χρώμα

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη συνήθη εμφάνιση του αιδοίου σας. Αν και είναι πολύ απίθανο να είναι αποτέλεσμα καρκίνου, αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να διερευνηθούν.

Διάγνωση

Ο γυναικολόγος είναι ειδικός στη θεραπεία παθήσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Ο γυναικολόγος σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει το αιδοίο σας και μπορεί να συστήσει μια εξέταση που ονομάζεται βιοψία για να προσδιορίσει εάν έχετε καρκίνο.

Βιοψία

Η βιοψία είναι η εξέταση κατά την οποία αφαιρείται ένα μικρό δείγμα ιστού, ώστε να μπορεί να εξεταστεί στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν τα κύτταρα είναι καρκινικά.

Αυτό γίνεται συχνά μετά τη χορήγηση τοπικού αναισθητικού για να μουδιάσει την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν πρέπει να είναι επώδυνη και μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα. Περιστασιακά, μπορεί να γίνει υπό γενική αναισθησία (όπου κοιμάστε), κάτι που μπορεί να απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός σας μπορεί να βάλει μερικά ράμματα στην περιοχή από την οποία λήφθηκε η βιοψία. Μπορεί να έχετε ελαφρά αιμορραγία και πόνο για μερικές ημέρες μετά.

Ο γιατρός σας θα σας δει συνήθως 7 έως 10 ημέρες αργότερα για να συζητήσει τα αποτελέσματα μαζί σας.

Περαιτέρω εξετάσεις

Εάν τα αποτελέσματα της βιοψίας δείχνουν καρκίνο, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις για να εκτιμήσετε πόσο διαδεδομένος είναι.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κολποσκόπηση - μια διαδικασία όπου χρησιμοποιείται μικροσκόπιο για τον έλεγχο ανώμαλων κυττάρων στον κόλπο
 • Κυστεοσκόπηση - μια εξέταση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή κάμερα που εισάγεται στην κύστη μέσω της ουρήθρας
 • Πρωκτοσκόπηση - μια εξέταση του εσωτερικού του ορθού
 • Βιοψίες των λεμφαδένων κοντά στον αιδοίο σας για να ελέγξετε εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μέσω του λεμφικού σας συστήματος
 • Σάρωση με υπολογιστή (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI)
 • Ακτινογραφία θώρακος για να ελέγξετε ότι ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονές σας

Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα επιτρέψουν στον γιατρό σας να «σταδιοποιήσει» τον καρκίνο σας. Αυτό θα καθορίσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον καρκίνο του αιδοίου εξαρτάται από παράγοντες όπως το πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος, η γενική σας υγεία και προσωπικές επιθυμίες.

Οι κύριες επιλογές είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Πολλές γυναίκες με καρκίνο του αιδοίου έχουν συνδυασμό αυτών των θεραπειών.

Εάν ο καρκίνος σας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, είναι συχνά δυνατό να απαλλαγείτε εντελώς από αυτόν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία, υπάρχει πιθανότητα ο καρκίνος να επιστρέψει κάποια στιγμή αργότερα, επομένως θα χρειαστείτε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης για να το ελέγξετε.

Η γυναικολογική ομάδα του Θήλυ-clinic έχει εκτεταμένη εμπειρία και εξειδίκευση σε κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην εφαρμογή σύγχρονων χειρουργικών μεθόδων στον καρκίνο του αιδοίου.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP