Κατάψυξη ωαρίων

Δίνοντας ένα προβάδισμα στη γονιμότητά σας…

Η κατάψυξη ωαρίων, γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων, είναι μια τεχνική στην οποία τα ωάρια μιας γυναίκας συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Αυτή η διαδικασία είναι μέρος των σύγχρονων τεχνικών αναπαραγωγικής ιατρικής και μπορεί να παρέχει επιλογές για γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον.

Τη στιγμή της γέννησης κάθε γυναίκας, οι ωοθήκες της περιέχουν ήδη όλα τα ωάρια που θα έχουν ποτέ. Στη συνέχεια, όσο μεγαλώνει η ηλικία, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων αρχίζουν να μειώνονται. Η πιο σημαντική μείωση της γυναικείας γονιμότητας και της ποιότητας των ωαρίων εμφανίζεται μετά την ηλικία των 35 ετών – για αυτό και συνιστάται να καταψύξετε τα ωάρια σας πριν από αυτή την ηλικία ώστε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας για γονιμότητα στο μέλλον εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα κατεψυγμένα ωάρια σας.

Διαδικασία κατάψυξης ωαρίων

Τα βασικά βήματα της διαδικασίας κατάψυξης ωαρίων περιλαμβάνουν:

  1. Διέγερση των Ωοθηκών: Η γυναίκα υποβάλλεται σε φαρμακευτική θεραπεία με ενέσεις για την διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να παραχθούν περισσότερα ωάρια από ό,τι συνήθως. Οι ενέσεις γίνονται καθημερινά από την 2η ημέρα της περιόδου ενώ η ασθενής παρακολουθείται με υπερήχους καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας της. Στη συνέχεια, τα ωάρια συλλέγονται με χειρουργική επέμβαση.
  2. Συλλογή των Ωαρίων: Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ – Institute of Life υπό μέθη επομένως δεν θα αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Διαρκεί περίπου 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων με μια πολύ λεπτή βελόνη, δια του κόλπου, συλλέγονται τα ωάρια της ασθενούς και δίνονται στο εμβρυολογικό εργαστήριο για κρυοσυντήρηση. Η εξειδικευμένη νοσηλευτική ομάδα μας θα σας φροντίσει κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης και συνήθως μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι μετά από περίπου μία ώρα.
  3. Κρυοσυντήρηση: Τα ωάρια καταψύχονται σε θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από την θερμοκρασία που επιτρέπει τη ζωή και τη λειτουργία των κυττάρων. Αυτό το βήμα επιτρέπει τη διατήρηση των ωαρίων για πολλά χρόνια.
  4. Αποθήκευση: Τα καταψυγμένα ωάρια αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο, που διατηρεί τη θερμοκρασία σε ακραία χαμηλά επίπεδα. Αυτή η αποθήκευση μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια.
  5. Χρήση στο Μέλλον: Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ωάρια, αποψύχονται και γονιμοποιούνται, χρησιμοποιώντας διαδικασίες όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Η κατάψυξη ωαρίων παρέχει ευκαιρίες για γυναίκες που, λόγω προσωπικών, επαγγελματικών ή  λόγων υγείας, επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτήν την επιλογή με έναν γυναικολόγο - ειδικό αναπαραγωγικής ιατρικής για να καταλάβετε τη διαδικασία, τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.  Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η ηλικία στην οποία καταψύξατε τα ωάρια σας  και η σχετική υγεία των κατεψυγμένων ωαρίων σας και όχι η ηλικία στην οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, που είναι το κλειδί για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Στην κλινική μας εκτιμούμε ότι δεν βρίσκονται όλοι στο σωστό στάδιο της ζωής για να κάνουν οικογένεια αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να επιθυμούν να έχουν τη διαβεβαίωση ότι θα το κάνουν με επιτυχία στο μέλλον, όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει σε όλες τις γυναίκες τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μέχρι να είναι έτοιμες να επιχειρήσουν μια εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες θα επιτύχουν μια εγκυμοσύνη φυσικά μετά την κατάψυξη των ωαρίων τους, αλλά για ένα ποσοστό γυναικών μπορεί να χρειαστεί να βασιστούν στα κατεψυγμένα ωάρια τους στο μέλλον για να δημιουργήσουν οικογένεια ή μερικές φορές για να κάνουν δεύτερο παιδί.

Το πιο σημαντικό ώστε να είναι επιτυχής η διατήρηση της γονιμότητας, είναι το να αρχίσετε να το εξετάζετε πριν από τα 35 σας, αφού μετά από αυτή την ηλικία είναι πια αποδεδειγμένο ότι η γονιμότητά σας θα αρχίσει σιγά-σιγά να μειώνεται.

 Πόσα ωάρια πρέπει να καταψύξω;

Είναι πάντα δύσκολο να είμαστε σίγουροι πόσα ωάρια πρέπει να αποθηκευτούν για κάθε ασθενή και η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σας, των σχεδίων σας για τη μελλοντική οικογενειακή σας κατάσταση, την γενική σας υγεία και των συνθηκών υποβοήθησης αναπαραγωγής που πιθανόν να χρειαστείτε. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο νεότερη είναι μια γυναίκα, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να έχει υγιή και αποδοτικά ωάρια. Συνήθως, η διαδικασία στηρίζεται στη συλλογή μιας σειράς ωαρίων και την κατάψυξή τους για μελλοντική χρήση.

Η συγκεκριμένη ποσότητα ωαρίων που θα συλλεχθεί εξαρτάται από την ανταπόκριση του σώματος σας στη φαρμακευτική θεραπεία που χρησιμοποιείται για την διέγερση των ωοθηκών, καθώς και από τις προσδοκώμενες επιδόσεις σας στη διαδικασία συλλογής.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας εάν ένας κύκλος θεραπείας θα πρέπει να είναι επαρκής ή εάν θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός πακέτου φροντίδας πολλών κύκλων. Δυστυχώς, δεν είναι κάθε ωάριο που συλλέγεται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης (ώριμο ωάριο) και κατάλληλο για κατάψυξη. Για το λόγο αυτό, ο αριθμός των ωαρίων που συλλέγονται και εκείνων που πραγματικά μπορούν να καταψυχθούν είναι συνήθως διαφορετικοί.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP