Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας. Ορίζεται ως το σημείο που μια γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση για 12 συνεχόμενους μήνες. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές της δεκαετίας των 50, αλλά η ηλικία έναρξης μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση ονομάζεται περιεμμηνόπαυση και προηγείται της πραγματικής έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Οι βασικές πτυχές της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

Διακοπή της εμμήνου ρύσεως:  Οι ωοθήκες παύουν να απελευθερώνουν ωάρια και η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνεται.

Η μείωση των οιστρογόνων, μιας ορμόνης καθοριστικής σημασίας για τη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και των διαφόρων σωματικών λειτουργιών, είναι χαρακτηριστικό της εμμηνόπαυσης. Άλλες ορμόνες, όπως η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη, μπορεί επίσης να μειωθούν.

Συμπτώματα: Η εμμηνόπαυση συχνά συνδέεται με μια σειρά συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, κόπωση, κολπική ξηρότητα, αλλαγές στη λίμπιντο και διαταραχές ύπνου. Δεν θα εμφανίσει κάθε γυναίκα όλα αυτά τα συμπτώματα και η σοβαρότητα και η διάρκεια τους μπορεί επίσης να διαφέρουν.

Κούραση: Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, σε συνδυασμό με τον διαταραγμένο ύπνο, μπορούν να συμβάλουν σε αισθήματα κόπωσης και χαμηλής ενέργειας.

Ζητήματα μνήμης και συγκέντρωσης: Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι παρουσιάζουν κενά στη μνήμη ή δυσκολία συγκέντρωσης κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως «εμμηνοπαυσιακή ομίχλη του εγκεφάλου».

Πονοκέφαλοι: Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να συμβάλλουν σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες σε ορισμένες γυναίκες.

 Υγεία των οστών: Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με απώλεια οστικής πυκνότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εξασθενημένα και εύθραυστα οστά. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς ή δυσκαμψία κατά την εμμηνόπαυση.

Καρδιαγγειακή υγεία: Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να επικεντρώνονται σε συνήθειες για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης και μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αλλαγές του ουρογεννητικού συστήματος: Μπορεί να εμφανιστεί κολπική ξηρότητα και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, οδηγώντας σε δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή, αίσθημα καψίματος και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Αλλαγές στα μαλλιά και στο δέρμα: Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν πιο ξηρά ή πιο λεπτά και μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στην ελαστικότητα του δέρματος και στα επίπεδα υγρασίας.

Αύξηση βάρους: Οι αλλαγές στο μεταβολισμό και οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά.

Συναισθηματική ευεξία: Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ευεξία, συμβάλλοντας σε εναλλαγές της διάθεσης, άγχος και αλλαγές στη συνολική ψυχική υγεία.

 Διαχείριση και θεραπεία

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ενοχλητικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να διερευνήσουν διάφορες επιλογές διαχείρισης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT), χρήση Βιο – Πανομοιότυπων ορμονών (bio-identical hormones), xρήση φυτικών συμπληρωμάτων (νυχτολούλουδο, λυγαρια, σόγια κτλ) και άλλων βιταμινών και φαρμάκων για την ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων.

Μετά την εμμηνόπαυση

Η μετεμμηνόπαυση αναφέρεται στην περίοδο που ακολουθεί την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι ορισμένα συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, μειώνονται, αλλά είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η παρακολούθηση της συνολικής υγείας και η διαχείριση τυχόν πιθανών μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία.

Κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση μοναδικά, και ενώ είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό στάδιο της ζωής, μπορεί να επιφέρει σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Η συμβουλευτική με τον γυναικολόγο σας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ορισμένα συμπτώματα σχετίζονται άμεσα με ορμονικές αλλαγές, άλλα μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες του τρόπου ζωής. Επιπλέον, δεν θα εμφανίσουν όλες οι γυναίκες αυτά τα συμπτώματα και μερικές μπορεί να βρουν ανακούφιση με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή με πιο ολιστικό τρόπο χρησιμοποιώντας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμβουλευτούν έναν ειδικό εμμηνόπαυσης. Ο γιατρός μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, να συζητήσει πιθανές επιλογές θεραπείας και να αντιμετωπίσει τυχόν συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία. Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας και οι προληπτικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της συνολικής ευεξίας κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP