Περι - Εμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση, είναι το στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που εμφανίζεται μετά τα 40 έτη μιας γυναίκας, αλλά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα για ορισμένα άτομα. Η περιεμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από ορμονικές διακυμάνσεις και διάφορες αλλαγές στον έμμηνο κύκλο και τη γενική υγεία της ασθενούς.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της περιεμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

Ορμονικές αλλαγές: Η πιο σημαντική ορμονική αλλαγή είναι η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και προγεστερόνης, οδηγώντας σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι: Οι έμμηνοι κύκλοι μπορεί να γίνουν ακανόνιστοι, με διακυμάνσεις στη διάρκεια του κύκλου και στην ποσότητα της εμμηνορροϊκής ροής. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν μικρότερους ή μεγαλύτερους κύκλους και άλλες μπορεί να έχουν παραλείψει περιόδους ή να βλέπουν ακανόνιστες αιμορραγίες.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές της διάθεσης, κόπωση και αλλαγές στη λίμπιντο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια.

Κολπικές Αλλαγές: Μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στην υγεία του κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της ξηρότητας και της λέπτυνσης των κολπικών τοιχωμάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή και αυξημένο κίνδυνο ουρολοιμώξεων. Επίσης οι αλλαγές αυτές συνδέονται και με πτώση της libido.

Αλλαγές οστικής πυκνότητας: Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οστικής απώλειας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην οστεοπόρωση.

Μείωση γονιμότητας: Η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά κατά την περιεμμηνόπαυση και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη δυσκολία σύλληψης. Η εγκυμοσύνη είναι ακόμα δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά η πιθανότητα μειώνεται.

Συναισθηματικές αλλαγές: Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να συμβάλουν σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα, άγχος και αλλαγές στη συναισθηματική ευεξία.

Άλλα συμπτώματα: Οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα όπως αϋπνία, αλλαγές στην ελαστικότητα του δέρματος και αλλαγές στην υφή και στην πυκνότητα των μαλλιών.

 Η διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά τυπικά διαρκεί αρκετά χρόνια. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, ορμονοθεραπείας, συμπληρωμάτων βιταμινών και άλλων ιατρικών παρεμβάσεων. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι επίσης ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο για την παρακολούθηση της υγείας των οστών, της καρδιαγγειακής υγείας και άλλων πτυχών της ευεξίας.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP