Εμβολιασμός στην κύηση

Η κύηση αποτελεί μια ευάλωτη περίοδο για το ανοσοποιητικό σύστημα της κάθε γυναίκας, διότι το γυναικείο σώμα λειτουργεί καθημερινά ως «εργοστάσιο» για την επιβίωση τόσο του ίδιου του οργανισμού όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Επομένως, οι έγκυες, αποτελούν εύκολο στόχο στη δράση των ιών. Στις μέρες μας, κυριαρχεί ο ιός της γρίπης και ο Covid-19 .Καλό θα είναι στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της κύησης να εμβολιαστείτε για τους παραπάνω ιούς (εάν δεν το έχετε κάνει ήδη). Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζουμε τον οργανισμό μας, καθώς μην ξεχνάμε πως στην κύηση τα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν είναι περιορισμένα.

Σημαντικός, επίσης, είναι ο εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο Διφθερίτιδας- Τετάνου- Κοκκύτη  (Tdap) του οποίου η πιο συχνή εμπορική ονομασία είναι το εμβόλιο TRIAXIS . Ο κοκκύτης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος με κρούσματα σε βρέφη μικρότερα από 2 μηνών, πριν δηλαδή την έναρξη των εμβολιασμών. Επομένως, ο εμβολιασμός  κατά το τέλος της κύησης μεταξύ 27ης-36ης (ιδανικά 2 εβδομάδες πριν από την ημέρα του τοκετού) προφυλάσσει αποτελεσματικά και τα νεογνά από τον κοκκύτη μετά τη γέννηση τους.

Άλλα εμβόλια που επιτρέπονται κατά την κύηση είναι το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α, για την  Ηπατίτιδα Β, για τον πνευμονιόκοκκο, για τον αιμόφιλο της ινφλουένζας κ.α, τα οποία συστήνονται σε ειδικές περιπτώσεις και κατόπιν συζήτησης με τον γυναικολόγο σας.

Όλα τα παραπάνω εμβόλια είναι απαραίτητα για την κύηση αλλά δεν είναι υποχρεωτικά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητάτε τους ενδοιασμούς και τους προβληματισμούς σας με το γιατρό και τη μαία σας.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP