Κλινική εξέταση και υπέρηχος μαστού

Η κλινική εξέταση του μαστού οφείλει να διενεργείται από γιατρό εξειδικευμένο στις παθήσεις του μαστού.

Στις γυναίκες που δεν αναφέρουν συμπτώματα και δεν έχουν παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (NCCN Guidelines), η ψηλάφηση μαστού ξεκινάει από την ηλικία των 25 ετών και διενεργείται κάθε 1-3 έτη έως την ηλικία των 40 ετών. Γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών, με αυξημένους παράγοντες κινδύνου, ιστορικό καρκίνου μαστού, ή/και συμπτώματα από το μαστό, η κλινική εξέταση πρέπει να διενεργείται συχνότερα (κάθε 6-12 μήνες).

Κατά την κλινική εξέταση αξιολογείται το μέγεθος και το σχήμα των μαστών, η συμμετρία, τυχόν αλλαγές στο δέρμα, το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω. Κατά την ψηλάφηση ο γιατρός αναζητά την ύπαρξη ογκιδίων ή άλλων διαταραχών, εξετάζονται οι θηλές για παρουσία εκκρίματος και εξετάζονται και οι μασχαλιαίες κοιλότητες προς ανεύρεση ψηλαφητών λεμφαδένων.

Σκοπός της κλινικής εξέτασης είναι η πρόληψη και η διάγνωση πιθανής κακοήθειας του μαστού όσο το δυνατόν σε πιο πρώιμο στάδιο.

Υπερηχογράφημα Μαστών

Ο υπέρηχος μαστού αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές διαγνωστικό εργαλείο προληπτικού ελέγχου και ανίχνευσης αλλοιώσεων του μαστού. Ο υπέρηχος μαστού είναι αναγκαίος για τον βασικό προληπτικό έλεγχο σε γυναίκες κάτω των 40 ετών και απαραίτητος για τον συμπληρωματικό έλεγχο σε γυναίκες άνω των 40 ετών με αυξημένη πυκνότητα μαστού.

Η εξειδικευμένη Μαστολόγος κα Πανοπούλου είναι εκπαιδευμένη στην χρήση υπερήχων μαστού και αποτελούν απαραίτητο εργαλείο στο ιατρείο, πάντα σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση . Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί:

  • να επιβεβαιώσει εάν μία ψηλαφητή περιοχή του μαστού αντιστοιχεί σε καλοήθη ιστό μαστού ή σε κάποιο ογκίδιο
  • να εκτιμήσει εάν ένα ογκίδιο είναι συμπαγές ή κυστικό και να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά του ώστε να δώσει άμεσα στην ασθενή μια διάγνωση καθώς και θεραπεία
  • να πραγματοποιήσει διαγνωστική βιοψία ενός μορφώματος, είτε να παροχετεύσει μια κύστη, ακόμα και να πραγματοποιήσει βιοψία με λεπτή βελόνα-FNA και βιοψία με κόπτουσα βελόνα-Core biopsy.

Το υπερηχογράφημα μαστών χαρακτηρίζεται από τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Είναι μία μη επεμβατική μέθοδος
  • Είναι μία απόλυτα ασφαλής σε όλες τις ηλικίες (δε χρησιμοποιεί ακτινοβολία)
  • Δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης μιας αλλοίωσης σε ασθενείς με αυξημένη πυκνότητα μαστών
  • Προσφέρει απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο και εξαιρετικό εργαλείο για την καθοδήγηση σε επεμβατικές διαδικασίες όπως οι βιοψίες ή την τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού.
  • Δίνει δυνατότητα τοποθέτης μεταλλικού ελάσματος στον πυρήνα του όγκου σε ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε νεοεπικουρική χημειοθεραπεία
  • Δίνει δυνατότητα ταξινόμησης μιας αλλοίωσης που απεικονίζεται στη μαστογραφία

Ποιες μέρες του κύκλου πρέπει να γίνεται ο υπέρηχος μαστού;

Ο υπέρηχος μαστού πρέπει να γίνεται μεταξύ της 7ης και της 12ης ημέρας του κύκλου.

Πρέπει να συνδυάζεται ο υπέρηχος μαστού με μαστογραφία;

Σε νεότερες γυναίκες, κάτω των 40 και στην περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό συστήνεται να γίνεται μόνος υπέρηχος μαστού στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου.

Σε γυναίκες άνω των 40 και στα πλαίσια του ετήσιου προληπτικού μαστολογικού ελέγχου συστήνεται το υπερηχογράφημα μαστών να συνδυάζεται με ψηφιακή μαστογραφία καθώς και από ψηλάφηση από  εξειδικευμένο μαστολόγο. Ο υπέρηχος αν και είναι μία σημαντική εξέταση μπορεί να μην αποκαλύψει ευρύματα όπως οι μικροαποτιτανώσεις τα οποία μπορούμε να βρούμε μόνο με τη μαστογραφία.

Έχει αποδειχθεί ότι ο υπέρηχος μαστών, εάν συνδυαστεί με ψηφιακή μαστογραφία και κλινική εξέταση από εξειδικευμένο μαστολόγο και συμπληρωματικό υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική επιτρέπουν την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε ποσοστό 99%!

 Έχει ακτινοβολία; Πονάει;

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει το υπερηχογράφημα μαστών είναι ότι δεν έχει καθόλου ιοντίζουσα ακτινοβολία, κάνοντας την εξέταση απόλυτα ασφαλή και χωρίς καμία επίδραση στο σώμα. Η εξέταση είναι απόλυτα ανεκτή και δεν συνδυάζεται από καθόλου πόνο.

 

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2296082472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP