Σαλπιγγικός παράγοντας

Η υπογονιμότητα σαλπιγγικού παράγοντα προκύπτει από ανωμαλίες ή προβλήματα που σχετίζονται με τις σάλπιγγες. Οι σάλπιγγες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία παρέχοντας μια οδό για το ωάριο να ταξιδέψει από την ωοθήκη στη μήτρα και χρησιμεύοντας ως το σημείο όπου συνήθως συμβαίνει η γονιμοποίηση, δηλαδή είναι το μέρος όπου το ωάριο συναντά το σπερματοζωάριο. Εάν υπάρχουν προβλήματα με τις σάλπιγγες, μπορεί να επηρεάσει την κανονική διαδικασία της σύλληψης.

Οι κοινές αιτίες της υπογονιμότητας του σαλπιγγικού παράγοντα περιλαμβάνουν:

  1. Απόφραξη των σωλήνων: Οι σάλπιγγες μπορεί να είναι μερικώς ή πλήρως αποκλεισμένες λόγω καταστάσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID), η οποία μπορεί να προκληθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) ή άλλες λοιμώξεις.
  2. Πυελικές συμφύσεις: ουλώδης ιστός ή συμφύσεις στην περιοχή της πυέλου, συχνά ως αποτέλεσμα προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων, λοιμώξεων ή ενδομητρίωσης, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των σαλπίγγων.
  3. Υδροσάλπιγγα: Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν μια σάλπιγγα είναι φραγμένη και γεμίζει με υγρό, προκαλώντας τη διόγκωσή της. Η Υδροσάλπιγγα μπορεί να εμποδίσει το γονιμοποιημένο ωάριο να φτάσει στη μήτρα. Επίσης ακόμα και σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, το υγρό της υδροσάλπιγγας μπορεί να παλινδρομήσει μέσα στην κοιλότητα της μήτρας, εμποδίζοντας την εμφύτευση ενός υγιούς εμβρύου.
  4. Σαλπιγγική απολίνωση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να υποβληθούν σε μια χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται απολίνωση των σαλπίγγων για μόνιμη αντισύλληψη. Η αναστροφή της απολίνωσης των σαλπίγγων είναι δυνατή μέσω χειρουργικής επέμβασης, αλλά τα ποσοστά επιτυχίας μπορεί να διαφέρουν.

Η διάγνωση της υπογονιμότητας του σαλπιγγικού παράγοντα συχνά περιλαμβάνει απεικονιστικές μελέτες, όπως η υστεροσαλπιγγογραφία (HSG), η ΥδροΣονοΓραφία (HYCOSY) ή η λαπαροσκόπηση, που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αποφράξεων ή ανωμαλιών στις σάλπιγγες.

Οι θεραπευτικές επιλογές για την υπογονιμότητα του σαλπιγγικού παράγοντα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Σαλπιγγική χειρουργική: Μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις για την επιδιόρθωση ή την απεμπλοκή των σαλπίγγων. Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχίας μπορεί να ποικίλλουν και δεν επιδέχονται όλες οι περιπτώσεις χειρουργική διόρθωση.
  2. Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF): Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια κοινή θεραπεία γονιμότητας που παρακάμπτει τις σάλπιγγες ανακτώντας ωάρια απευθείας από τις ωοθήκες, γονιμοποιώντας τα σε εργαστηριακό πιάτο και στη συνέχεια μεταφέροντας τα έμβρυα στη μήτρα.

Η κατάλληλη θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη αιτία και την έκταση της υπογονιμότητας του σαλπιγγικού παράγοντα. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης λόγω υπογονιμότητας του σαλπιγγικού παράγοντα θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γονιμότητας για να διερευνήσουν τις διαθέσιμες επιλογές και να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP