Τοκετός μετά απο καισαρική τομή (VBAC)

Για την πλειονότητα των γυναικών η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι ένα υγιές φυσιολογικό γεγονός της ζωής. Για ορισμένες γυναίκες, για διάφορους λόγους, ο τοκετός γίνεται με καισαρική τομή και όχι με κολπικό τοκετό.

Τι είναι το VBAC;

Το VBAC σημαίνει κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν μια γυναίκα γεννά κολπικά, έχοντας στο παρελθόν τοκετό με καισαρική τομή.

Ποια είναι τα οφέλη ενός VBAC;

 1. Μεγαλύτερη πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού χωρίς επιπλοκές σε μελλοντικές εγκυμοσύνες
 2. Συντομότερη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 3. Λιγότερο κοιλιακό άλγος μετά τη γέννηση
 4. Αποφυγή χειρουργείουre the benefits of a VBAC?

Είναι πιθανό ένα VBAC να είναι επιτυχές;

Συνολικά, περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες (75%) που είχαν μια προηγούμενη γέννα με καισαρική τομή, που έχουν μια απλή εγκυμοσύνη και ξεκινούν τοκετό, γεννούν επιτυχώς κολπικά.

Εάν έχετε κάνει κολπικό τοκετό, είτε πριν είτε μετά τον τοκετό σας με καισαρική τομή, έχετε 90% πιθανότητα να κάνετε άλλον έναν κολπικό τοκετό.

Το βραχύ ύψος, το αυξημένο βάρος καθώς και η αυξημένη ηλικία της μητέρας συνδέονται με μεγαλύτερο ποσοστο αποτυχίας. Όταν το βάρος του μωρού είναι μεγαλύτερο από τέσσερα κιλά, η πιθανότητα επιτυχούς VBAC επίσης ελαττώνεται.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα ενός VBAC;

 1. Πιθανότητα επείγουσας γέννησης με καισαρική τομή – υπάρχει μια πιθανότητα να χρειαστεί να κάνετε επείγουσα καισαρική τομή κατά τη διάρκεια του τοκετού σας. Αυτό συμβαίνει σε 25 στις 100 γυναίκες (25%). Οι συνήθεις λόγοι για επείγουσα καισαρική τομή περιλαμβάνουν την επιβράδυνση του τοκετού ή εάν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία του μωρού.
 2. Πιθανότητα να χρειαστεί μετάγγιση αίματος
 3. Κίνδυνος λοίμωξης στη μήτρα - οι γυναίκες που επιλέγουν VBAC έχουν 1 στις 100 (1%) περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μετάγγιση αίματος ή μόλυνση στη μήτρα σε σύγκριση με γυναίκες που επιλέγουν προγραμματισμένο τοκετό με καισαρική τομή.
 4. Κίνδυνος αποδυνάμωσης της ουλής ή ρήξης της ουλής - υπάρχει πιθανότητα η ουλή στη μήτρα σας (από την προηγούμενη καισαρική σας τομή) να εξασθενήσει και να ανοίξει. Εάν η ουλή ανοίξει εντελώς (ρήξη ουλής) αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για εσάς και το μωρό σας. Εμφανίζεται μόνο σε 2 έως 8 γυναίκες στις 1000 (περίπου 0,5%). Η πρόκληση τοκετού σας αυξάνει την πιθανότητα να συμβεί αυτό. Εάν υπάρχουν σημάδια αυτών των επιπλοκών, συνιστάται ο τοκετός του μωρού σας με επείγουσα καισαρική τομή.

Ο κίνδυνος το μώρο σας να υποστεί εγκεφαλική βλάβη εάν υποβληθείτε σε VBAC είναι πολύ μικρός (2 στις 1000 γυναίκες ή 0,2%). Αυτό είναι υψηλότερο από ό,τι εάν κάνετε εκλεκτική επαναλαμβανόμενη καισαρική τομή (1 στις 1000 ή 0,1%).

Αυτά τα μειονεκτήματα είναι πιο πιθανά σε γυναίκες που επιχειρούν VBAC και είναι ανεπιτυχείς.

Πότε δεν συνιστάται το VBAC;

Υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις που το VBAC δεν ενδείκνυται και η επαναλαμβανόμενη καισαρική τομή είναι μια ασφαλέστερη επιλογή. Οι λόγοι είναι:

 1. Είχατε δύο ή περισσότερους προηγούμενους τοκετούς με καισαρική τομή
 2. Η μήτρα έχει υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια προηγούμενου τοκετού
 3. ΄Εχετε υψηλή τομή της μήτρας (κλασική καισαρική)
 4. Έχετε άλλες επιπλοκές εγκυμοσύνης που απαιτούν τοκετό με καισαρική τομή.

Τι να κάνω για να αυξήσω τις πιθανότητές μου για ένα επιτυχημένο VBAC;

 • Η καλή υποστήριξη στον τοκετό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που βοηθούν τις γυναίκες να έχουν φυσιολογικό τοκετό. Είναι γνωστό ότι το να έχουν πολλή ενθάρρυνση , βοηθά τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον πόνο του τοκετού. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια του τοκετού και το είδος του τοκετού που έχετε (αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τοκετό σας).
 • Διατηρήστε την κινητικότητά σας! Το να μπορείτε να κινηθείτε και να υιοθετήσετε διαφορετικές στάσεις είναι επίσης πιθανό να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον τοκετό σας φυσιολογικό. Οι γυναίκες βρίσκουν συχνά την κίνηση έναν χρήσιμο τρόπο αντιμετώπισης του πόνου και η όρθια στάση θα βοηθήσει να βάει το κεφάλι του μωρού σας σε καλή θέση και να το ενθαρρύνει να κατέβει στη λεκάνη σας.

Πότε μπαίνω στο νοσοκομείο;

Για τις περισσότερες γυναίκες συνιστούμε να περιμένουν έως ότου οι συσπάσεις είναι σε κανονικό μοτίβο που έρχονται κάθε πέντε με δέκα λεπτά και διαρκούν για ένα ολόκληρο λεπτό.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που θα σας συμβουλεύαμε να πάτε στο νοσοκομείο πριν από αυτό το σημείο, εάν έχετε αιμορραγία ή σας σπάσουν τα νερά, εάν έχετε έντονο κοιλιακό άλγος που δεν σχετίζεται με τις συσπάσεις σας ή έχετε ανησυχίες για το μωρό σας.

Θα σας συμβουλεύσουμε να γεννήσετε στο νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να γίνει επείγουσα καισαρική τομή εάν είναι απαραίτητο. Επικοινωνήστε με τη μαία σας και το γιατρό σας αμέσως μόλις νομίσετε ότι έχετε ξεκινήσει τον τοκετό ή σας σπάσουν τα νερά και θα σας ενημερώσουν πότε να πάτε στο νοσοκομείο.

Τι θα συμβεί αν ξεκινήσω τον τοκετό όταν σχεδιάζω ένα VBAC;

Υπάρχουν κάποιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο θα φροντίζαμε για εσάς κατά τον τοκετό όταν κάνετε VBAC σε σύγκριση με μια γυναίκα που δεν έχει κάνει ποτέ καισαρική τομή. Αυτό οφείλεται στην ουλή στη μήτρα σας από την προηγούμενη καισαρική σας τομή. Τα πράγματα γίνονται διαφορετικά περιλαμβάνουν:

 1. Ηλεκτρονική παρακολούθηση εμβρύου

Συνιστούμε όταν είστε σε εγκατεστημένο τοκετό (με έντονες συχνές συσπάσεις) να παρακολουθείτε συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας με ηλεκτρονική οθόνη. Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας που θα μπορούσαν να σχετίζονται με προβλήματα με την ουλή σας. Είναι ακόμα δυνατό να πραγματοποιήσετε την παρακολούθηση με εσάς να κάθεστε σε μια καρέκλα ή να στέκεστε κοντά στην οθόνη.

 1. Πρόοδος στον τοκετό

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προβλημάτων με την ουλή σας στον τοκετό, θα περιμέναμε να σημειώσετε καλή πρόοδο μία φορά στον εγκατεστημένο τοκετό. Η υπερβολικά αργή πρόοδος μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα πρόβλημα αναπτύσσεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούμε να σας χορηγήσουμε ένα φάρμακο που ονομάζεται ωκυτοκίνη για να επιταχύνετε τον τοκετό σας. Αυτό θα συζητηθεί από το ιατρικό προσωπικό πριν ξεκινήσει.

 1. Επιλογές ανακούφισης από τον πόνο

Η επιλογή της ανακούφισης από τον πόνο στον τοκετό μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τοκετό σας. Ενώ οι επισκληρίδιοι παρέχουν πολύ αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο, μπορούν να επιβραδύνουν τον τοκετό σας και μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να κάνετε άλλη καισαρική τομή (ειδικά αν είχατε μια στο παρελθόν).

Ίσως θελήσετε να εξετάσετε τους δικούς σας πόρους για να αντιμετωπίσετε τον τοκετό όσο το δυνατόν περισσότερο και είτε να καθυστερήσετε είτε να αποφύγετε την επισκληρίδιο, εάν είναι δυνατόν. Άλλες επιλογές για την ανακούφιση του πόνου είναι η χρήση αναπνοής, χαλάρωσης και μασάζ ή και ένεση πεθιδίνης. Η πεθιδίνη δρα ως ηρεμιστικό και σας κάνει να νιώθετε υπνηλία. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε λιγότερο πιθανό να μετακινηθείτε και πιο πιθανό να ξαπλώσετε στο κρεβάτι.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι ή του τοκετού στο νερό για γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή στο παρελθόν. Οι γυναίκες μπορεί να επιλέξουν να γεννήσουν στο νερό επειδή το νιώθουν μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τον πόνο στον τοκετό πιο εύκολα.

Μέσα το νερό η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού του μωρού γίνεται κατά διαστήματα με συσκευή χειρός ή και με καρδιοτοκογράφημα.

Τι θα κάνω αν δεν ξεκινήσει ο τοκετός μου;

Εάν ο τοκετός δεν ξεκινήσει από μόνος του στις 40 -41 εβδομάδες, ο μαιευτήρας σας θα συζητήσει μαζί σας τις διάφορες επιλογές. Αυτά είναι:

 1. Συνεχίζω να περιμένω τον τοκετό
 2. Επαναλαμβάνω την εκλεκτική καισαρική τομή. Ορισμένες γυναίκες επιλέγουν να στοχεύσουν σε VBAC εάν γεννούν αυθόρμητα, αλλά επιλέγουν μια επαναλαμβανόμενη εκλεκτική καισαρική τομή αντί για πρόκληση τοκετού.

Η πρόκληση τοκετού αντενδείκνυται σε γυναίκες με προηγηθείσα καισαρική τομή καθώς αυξάνει την πιθανότητα ρήξης της ουλής 2 με 3 φορές. Οι συνέπειές της ρήξης της ουλής περιλαμβάνουν τον νεογνικό ή και μητρικό θάνατο ή τις νευρολογικές βλάβες του νεογνού σε ποσοστό 30%, την μαιευτική υστερεκτομή, την αιμορραγία, τον τραυματισμό άλλων οργάνων όπως η ουροδόχος κύστη, μέχρι και τον θάνατο της γυναίκας.

Η ομάδα του Θήλυ Clinic έχει πολυετή εμπειρία στην παρακολούθηση και στην πραγματοποίηση VBAC και θα είναι μαζί σας για να σας βοηθήσει στην σωστή λήψη αυτών των αποφάσεων όπως επίσης και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP