Εμβολιασμός HPV

Το εμβόλιο ενάντια στον ιο HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) συνιστάται για διάφορες ηλικιακές ομάδες και πληθυσμούς για να παρέχει προστασία έναντι ορισμένων τύπων HPV που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνους και άλλες ασθένειες. Οι συγκεκριμένες συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και τις οδηγίες υγειονομικής περίθαλψης, αλλά γενικά, το εμβόλιο HPV συνιστάται για τις ακόλουθες ομάδες:

Εφηβικά κορίτσια και αγόρια

Το εμβόλιο HPV συνήθως συνιστάται για εφήβους, κορίτσια και αγόρια, ξεκινώντας από την ηλικία των 11 ή 12 ετών. Ο εμβολιασμός σε αυτή την ηλικία συνιστάται επειδή παρέχει προστασία πριν τα άτομα είναι πιθανό να εκτεθούν στον ιό μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Συμπληρωματικός εμβολιασμός: Άτομα που δεν έλαβαν το εμβόλιο HPV κατά την εφηβεία μπορούν να καλύψουν τη σειρά εμβολιασμών τους. Συχνά συνιστάται ο επαναληπτικός εμβολιασμός για γυναίκες και άνδρες.

Νεαροί άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες

  • Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και εκείνοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό κατά του HPV.
  • Ενήλικες ηλικίας 27 έως 45 ετών: Το εμβόλιο HPV συνιστάται πλέον για ενήλικες έως 45 ετών και οι αποφάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να λαμβάνονται σε ατομική βάση. Μπορεί να συνιστάται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως και κινδυνεύουν από νέες λοιμώξεις από τον HPV.
  • Άτομα με ανοσοκαταστολή: Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως εκείνοι με HIV ή εκείνοι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τον HPV. Ο εμβολιασμός κατά του HPV συνιστάται συχνά σε αυτά τα άτομα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων εμβολίων HPV και το εύρος ηλικιών για εμβολιασμό μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα. Τα πιο κοινά εμβόλια HPV περιλαμβάνουν το Gardasil 9, το οποίο προστατεύει από εννέα τύπους HPV και το Cervarix, το οποίο προστατεύει από δύο τύπους HPV υψηλού κινδύνου.

Το εμβόλιο HPV είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πριν από την έκθεση στον ιό μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας. Είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την πρόληψη καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και άλλων ασθενειών όπως τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Το Gardasil είναι ένα εμβόλιο που παρέχει προστασία έναντι ορισμένων τύπων ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ο HPV είναι μια ομάδα σχετικών ιών που μπορεί να μολύνει τις γεννητικές περιοχές, καθώς και το στόμα και το λαιμό. Ορισμένοι τύποι HPV θεωρούνται υψηλού κινδύνου και μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνων, ιδιαίτερα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Άλλοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του εμβολίου Gardasil. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη έκδοση είναι το Gardasil 9, το οποίο προστατεύει από εννέα τύπους HPV: τους τύπους 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58.

Το τυπικό πρόγραμμα εμβολιασμού περιλαμβάνει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου, ανάλογα με την ηλικία στην οποία ξεκινά η σειρά. Οι δόσεις χορηγούνται σε περίοδο 6 μηνών.

Προστασία από τον καρκίνο

Το Gardasil είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τύπους HPV υψηλού κινδύνου που συνδέονται στενά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και ορισμένους άλλους καρκίνους όπως ο καρκίνος του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το Gardasil έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του επιπολασμού των λοιμώξεων από τον HPV και των σχετικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο τακτικός έλεγχος (όπως το τεστ Παπανικολάου) και ο εμβολιασμός μαζί συμβάλλουν σε ολοκληρωμένες στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόληψη των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων

Το Gardasil παρέχει επίσης προστασία από τους τύπους 6 και 11 του HPV, οι οποίοι ευθύνονται για την πλειοψηφία των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Ασφάλεια

Το εμβόλιο έχει υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές ασφάλειας. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή οίδημα στο σημείο της ένεσης, πυρετό και πονοκέφαλο.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP