Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη γέννηση του μωρού σας μέσω μιας τομής στην κοιλιά και τη μήτρα σας. Διακρίνεται σε προγραμματισμένη και επείγουσα καισαρική τομή. Πιο συγκεκριμένα:

 • Προγραμματισμένη καισαρική τομή: πραγματοποιείται είτε λόγω κάποιας μαιευτικής ή ιατρική ένδειξης είτε διότι αποτελεί επιθυμία της ίδιας της γυναίκας. Οι προγραμματισμένες καισαρικές συνήθως γίνονται από την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.
 • Επείγουσα καισαρική τομή: αποτελεί άμεση λύση σε μαιευτικές επιπλοκές ή εάν το μωρό σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά (εμβρυική δυσχέρεια)- μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό πρέπει να γεννηθεί αμέσως

Ενδείξεις καισαρικής τομής

 1. Kαρδιoλογικές παθήσεις
 2. Πνευμονικές παθήσεις
 3. Απόφραξη αιδοίου από ινομυώματα
 4. Προηγηθείσα Καισαρική Τομή
 5. Αδυναμία εξέλιξης τοκετού
 6. Επιθυμία της ασθενούς
 7. Το μωρό σας είναι σε ισχιακή προβολή (πρώτα τα πόδια)
 8. Συγγενείς ανωμαλίες εμβρύου
 9. Προδρομικός πλακούντας
 10. Πρόπτωση ομφαλίου λώρου
 11. Ενεργός έρπητας γεννητικών οργάνων
 12. Υπερτασική νόσος της κύησης – Προεκλαμψία
 13. Υπολογιζόμενο βάρος νεογνού πάνω από 4.5κιλά

Στην καισαρική τομή απαραίτητη είναι και η αναισθησία. Μπορεί να γίνει ραχιαία, επισκληρίδιος και γενική αναισθησία. Συνήθως, επιλέγεται η επισκληρίδιος, Αυτό σημαίνει ότι θα είστε ξύπνιοι, αλλά το κάτω μέρος του σώματός σας είναι μουδιασμένο, οπότε δεν θα νιώσετε πόνο. Επομένως, θα μπορέσετε να έρθετε άμεσα σε επαφή με το μωρό σας και να το αγκαλιάσετε από το πρώτο κιόλας λεπτό της γέννησης του.

 Κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Τοποθετείται μια αποστειρωμένη επιφάνεια σε όλο το σώμα σας, ώστε να διατηρείται το χειρουργικό πεδίο αποστειρωμένο, ενώ οι γιατροί και οι μαίες θα σας ενημερώσουν για το τι συμβαίνει. Συνήθως πραγματοποιείται μια μικρή τομή μήκους περίπου 10 εκατοστών στο κάτω μέρος της κοιλιάς και της μήτρας, ώστε το μωρό σας να μπορεί να γεννηθεί από εκεί. Μπορεί να αισθανθείτε κάποιο τράβηγμα και ήπια πίεση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενώ εσείς και ο σύντροφός σας θα μπορείτε να δείτε και να κρατήσετε το μωρό σας μόλις γεννηθεί. Η όλη επέμβαση διαρκεί κανονικά περίπου 40 με 50 λεπτά.

Αμέσως, μετά από την πραγματοποίηση του χειρουργείου, παραμένετε στην αίθουσα ανάνηψης για 2 περίπου ώρες, όπου παρακολουθείται η ποσότητα των λοχείων, τα ζωτικά  σημεία( θερμοκρασία σώματος, αρτηριακή πίεση, σφίξεις, αναπνοές, κορεσμός οξυγόνου) και το ύψος του πυθμένα της μήτρας. Ταυτόχρονα, το νεογνό αξιολογείται.

Όπως και στον φυσιολογικό τοκετό, έτσι και στην καισαρική τομή, στο στάδιο της ανάνηψης μπορεί να επιτευχθεί ο πρώτος θηλασμός, ενώ κατά τη διάρκεια της επέμβασης και αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία skin to skin. Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση, προάγεται ο Μητρικός θηλασμός.

  Όσον αφορά την ανάρρωση σας, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο, θα μπορείτε να είστε δραστήρια και σε ετοιμότητα να αναλάβετε τα νέα σας καθήκοντα ως μητέρα.

Όταν πάτε σπίτι, θα χρειαστεί να επιστρέψετε σταδιακά στην καθημερινή ρουτίνα σας. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένες δραστηριότητες, όπως η γυμναστική, μέχρι να κάνετε τον μεταγεννητικό έλεγχο με τον γιατρό στις 6 εβδομάδες.

Η τομή στην κοιλιά σας θα σχηματίσει μια μικρή ουλή, η οποία με την πάροδο των εβδομάδων θα φαίνεται είναι όλο και λιγότερο εμφανής.

Μελλοντικές εγκυμοσύνες μετά από καισαρική τομή

Εάν έχετε ένα μωρό με καισαρική τομή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τυχόν μωρά που έχετε στο μέλλον θα πρέπει επίσης να γεννηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή μπορούν με ασφάλεια να κάνουν κολπικό τοκετό για το επόμενο μωρό τους, γνωστό ως κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC).

Εάν αποφασίσετε να επιτύχετε κολπικό τοκετό μετά από καισαρική θα χρειαστείτε κάποια επιπλέον παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού για να βεβαιωθούμε ότι όλα προχωρούν καλά.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP