Κύστεις Ωοθηκών

Η κύστη της ωοθήκης είναι ένας μικρός σάκος, γεμάτος υγρό που αναπτύσσεται στην ωοθήκη. Στην πλειοψηφία τους οι κύστεις των ωοθηκών εμφανίζονται και υποχωρούν σε λίγους μήνες χωρίς να προκαλούν συμπτώματα και χωρίς να χρειάζονται καμία θεραπεία ενώ είναι ένα πολύ συχνό εύρημα κατά τη διάρκεια του ετήσιου υπερηχογραφικού ελέγχου.

Μια κύστη μπορεί όμως να προκαλέσει συμπτώματα σε περίπτωση που σπάσει, ή εάν αυξηθεί σε μέγεθος καθώς διατείνει την ωοθήκη. Μπορεί επίσης να στρίψει γύρω από τα αγγεία που της παρέχουν αιμάτωση (συστροφή) και να προκαλέσει βλάβη στην ίδια την ωοθήκη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πυελικό πόνο, που μπορεί να ποικίλει από βύθιο (βουβό) πόνο μέχρι πολύ δυνατό πόνο που αρχίζει ξαφνικά.
 • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
 • Διαταραχές στην κένωση του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
 • Διαταραχές στην περίοδο (βαριές, ακανόνιστές ή με λιγότερο αίμα από το κανονικό)
 • Φούσκωμα στην κοιλιά
 • Υπογονιμότητα (λιγότερο συχνά)

Σε περίπτωση που εμφανίσετε οξύ και απότομης έναρξης πόνο, ή κοιλιακό πόνο που συνοδεύεται από ναυτία και έμετο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε επειγόντως με τον ιατρό σας.

Τύποι κύστεων

Οι δύο βασικοί τύποι κύστεων είναι οι εξής:

 • Λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών: είναι κύστεις που μπορούν να δημιουργηθούν κατά της διάρκεια του κύκλου από αποτυχία ωοθυλακιορρηξίας. Οι κύστεις αυτές είναι οι συχνότερες σε εμφάνιση, είναι ακίνδυνες, συνήθως ασυμπτωματικές και εξαφανίζονται χωρίς καμία θεραπεία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι αιμορραγικές κύστεις, οι οποίες προκαλούνται από μικροαιμορραγίες στο σάκο του ωοθυλακίου μετά από μια επιτυχή ωορρηξία.
 • Μη λειτουργικές ή παθολογικές κύστεις των ωοθηκών: είναι κύστεις που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα ανώμαλης ανάπτυξης των κυττάρων της ωοθήκης και είναι λιγότερο συχνές. Η παρουσία τέτοιων κύστεων χρήζει άμεσης διερεύνησης με κολπικό υπερηχογράφημα ή και μαγνητική τομογραφία σε συνδυασμό με ειδικές εξετάσεις αίματος, με σκοπό να προσδιοριστεί ο κίνδυνος κακοήθειας.  Ο συχνότερος τρόπος θεραπείας των κύστεων αυτών είναι η χειρουργική αφαίρεση (συχνότερα λαπαροσκοπικά) από εξειδικευμένους γυναικολόγους.
 • Άλλοι τύποι κύστεων των ωοθηκών μπορεί να προκαλούνται από Ενδομητρίωση.

Θεραπεία κύστεων ωοθηκών

Το εάν μια κύστη ωοθηκών πρέπει να αφαιρεθεί θα εξαρτηθεί από:

 • το μέγεθος και την εμφάνισή της
 • αν έχετε συμπτώματα
 • αν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κύστη εξαφανίζεται μετά από λίγους μήνες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα παρακολούθησης για να επιβεβαιωθεί αυτό. Εάν είστε στην εμμηνόπαυση, υπάρχει ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών. Για το λόγο αυτό, συνιστώνται τακτικές υπερηχογραφικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος κατά τη διάρκεια ενός έτους για την παρακολούθηση της κύστης.

Κύστες ωοθηκών και γονιμότητα

Οι κύστεις των ωοθηκών συνήθως δεν σας εμποδίζουν να μείνετε έγκυος, αν και μερικές φορές μπορεί να δυσκολέψουν τη σύλληψη. Εάν χρειάζεστε μια επέμβαση για να αφαιρέσετε τις κύστεις σας, ο χειρουργός σας θα επιδιώξει να διατηρήσει τη γονιμότητά σας αφαιρώντας μόνο την κύστη (λαπαροσκοπικά) χώρις να διαταράξει την ωοθήκη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση και της ωοθήκης εάν η κύστη είναι ύποπτη για κακοήθεια, και συνήθως αυτό αφορά γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με τον γυναικολόγο σας για τις πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητά σας πριν από την επέμβαση.

Η γυναικολογική ομάδα του ΘΗΛΥ-clinic έχει εμπειρία στην σύγχρονη αντιμετώπιση (διάγνωση και εξατομίκευση της θεραπείας) των κύστεων των ωοθηκών με εξειδικεύσεις σε διεθνή αναγνωρισμένα κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP