Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι ένας τύπος σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) που προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιου HPV , τα οποία παρουσιάζονται σαν εξογκώματα στις περιοχές των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Αν και δεν είναι καρκινικά, μπορεί να είναι άβολα και να απαιτούν θεραπεία. Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Αιτίες

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από συγκεκριμένα στελέχη του HPV, ιδιαίτερα τους τύπους 6 και 11. Αυτοί οι τύποι θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Μετάδοση

Μεταδίδονται κυρίως μέσω της στενής επαφής δέρμα με δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δραστηριότητας. Τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης, αλλά μπορεί να μην τον εξαλείψουν εντελώς, καθώς ο ιός μπορεί να υπάρχει σε περιοχές που δεν καλύπτονται από προφυλακτικό.

Εμφάνιση

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και εμφάνιση. Μπορεί να είναι μικρά εξογκώματα στο χρώμα της σάρκας ή να έχουν όψη σαν κουνουπίδι. Στις γυναίκες, μπορεί να εμφανιστούν στον αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο ή τον πρωκτό. Στους άνδρες, μπορεί να εμφανιστούν στο πέος, στο όσχεο ή στον πρωκτό.

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν την παρουσία τους ενώ άλλοι μπορεί να έχουν έντονα συμπτώματα. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, δυσφορία ή ορατά κονδυλώματα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσω μιας οπτικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται πρόσθετες εξετάσεις, όπως βιοψία ή τεστ HPV.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV, αλλά η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και την αφαίρεση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τοπικά φάρμακα, κρυοθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική αφαίρεση. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση των κονδυλωμάτων.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι μέσω του εμβολιασμού κατά του HPV. Το εμβόλιο HPV είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τους πιο κοινούς τύπους του ιού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Οι πρακτικές ασφαλούς σεξ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προφυλακτικών, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης.

Τακτικοί έλεγχοι

Οι τακτικοί γυναικολογικοί ή ουρολογικοί έλεγχοι είναι σημαντικοί για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, καθώς ορισμένοι τύποι HPV υψηλού κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για τη σεξουαλική σας υγεία.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP