Αποκατάσταση μαστού

Με τον όρο αποκατάσταση μαστού εννοούμε την δημιουργία νέου μαστού μετά από μαστεκτομή συνεπεία καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια : είτε η αποκατάσταση να λάβει χώρα στον ίδιο χρόνο με το χειρουργείο για καρκίνο μαστού, δηλαδή άμεση αποκατάσταση, είτε η αποκατάσταση να γίνει σε χρόνο μεταγενέστερο από τη μαστεκτομή, δηλαδή καθυστερημένη αποκατάσταση.

Οι βασικές μέθοδοι αποκατάστασης είναι δύο:

  • Με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης
  • Με τη χρήση αυτόλογου ιστού

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μαστός αδρά αποτελείται από δέρμα,  το οποίο περιλαμβάνει το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω, και το υποκείμενο μαζικό παρέγχυμα.

Όταν μία γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε μαστεκτομή, διατηρείται ο δερματικός φάκελος, με ή χωρίς τη θηλή, και αφαιρείται το μαζικό παρέγχυμα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται με την αποκατάσταση να δημιουργηθεί ο όγκος του μαστού μόνο καθώς το δέρμα υπάρχει. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης είτε με τη χρήση λίπους και υποδορίου ιστού από άλλα μέρη του σώματος με επικρατέστερο την κοιλιά. Η τεχνική αυτή αποκαλείται άμεση αποκατάσταση του μαστού.

Εάν όμως , τόσο το δέρμα όσο και το μαζικό παρέγχυμα έχουν αφαιρεθεί , για ογκολογικούς λόγους, τότε συνήθως χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί αυτόλογος ιστός για αποκαταστήσει το δέρμα που λείπει και τον όγκο του μαστού. Αυτό αποκαλείται καθυστερημένη αποκατάσταση.

Οι συνηθέστερες περιοχές-δότες είναι η κοιλιά και το έσω τμήμα των μηρών.

Η επιλογή του τύπου της αποκατάστασης γίνεται με βάση τις προτιμήσεις της κάθε ασθενούς λαμβάνοντας υπόψη εάν υπάρχουν περιορισμοί ή αντενδείξεις για κάποια από τις δύο επιλογές αποκατάστασης, καθώς και την εξειδίκευση και εμπειρία του θεράποντος ιατρού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και προσωπική απόφαση και ο εξειδικευμένος χειρουργός μαστού θα βοηθήσει την κάθε γυναίκα να κάνει την επιλογή που της ταιριάζει.

Για την αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς χρειάζεται η συνεργασία με πλαστικό χειρουργό εξειδικευμένο στο μαστό.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2296082472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP