Υστεροσκόπηση

Η Υστεροσκόπηση είναι μια ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει την εξέταση του εσωτερικού της μήτρας χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, φωτισμένο όργανο που ονομάζεται υστεροσκόπιο. Αυτή είναι μια διαγνωστική και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια θεραπευτική διαδικασία που επιτρέπει στον γυναικολόγο να επιθεωρήσει οπτικά την κοιλότητα της μήτρας και να αντιμετωπίσει ορισμένες παθήσεις της μήτρας.

Διαγνωστικά: Η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται συχνά για τη διερεύνηση και τη διάγνωση διαφόρων παθήσεων της μήτρας, όπως η ανώμαλη αιμορραγία, οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, ο πυελικός πόνος και τα ζητήματα γονιμότητας.

Θεραπευτικά: Εκτός από τη διάγνωση, η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης πολυπόδων της μήτρας, ινομυωμάτων, συμφύσεων (ουλώδης ιστός) και αξιολόγηση ανωμαλιών όπως τα διαφράγματα.

Ενδείξεις

Η υστεροσκόπηση μπορεί να συνιστάται για διάφορους λόγους, όπως ανώμαλη αιμορραγία, για την αποβολή παχυσμένου ενδομητρίου, για την διερεύνηση επαναλαμβανόμενων αποβολών, για τη διερεύνηση της  υπογονιμότητας, για την διερεύνηση ύποπτων ανωμαλίων της μήτρας ή για την αφαίρεση μη φυσιολογικών μαζών (πχ πολυπόδων) και για την αφαίρεση συμφύσεων από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Τέλος μπορεί να χρησιμέυσει για την ανίχνευση και την αφαίρεση μιας ενδομήτριας συσκευής (ενδομήτριο σπιράλ).

Επέμβαση

Η υστεροσκόπηση είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται συνήθως σε χειρουργική αίθουσα του νοσοκομείου.  Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της υστεροσκόπησης, μπορεί να σας χορηγηθεί ένα φάρμακο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή να σας χορηγηθεί γενική αναισθησία ώστε να εμποδίσει τον πόνο. Στη συνέχεια, το υστεροσκόπιο εισάγεται και μετακινείται απαλά μέσω του ανοίγματος του τραχήλου της μήτρας στο ενδομήτριο με τη βοήθεια ενός διασταλτικού μέσου (συνήθως φυσιολογικού ορού) ώστε να μπορεί να απεικονιστεί και να εξεταστεί με λεπτομέρεια όλη η ενδομήτρια κοιλότητα αλλά και τα ανοίγματα που οδηγούν στις σάλπιγγες (σαλπιγγικά στόμια). Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η λήψη βιοψίας ή αφαίρεση κάποιου πολύποδα, τότε υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής πολύ λεπτών εργαλείων μέσω του υστεροσκοπίου. Σε περίπτωση που απαιτείται πιο σύνθετη χειρουργική επέμβαση (αφαίρεση ινομυώματος, εκτομή ενδομήτριου διαφράγματος), τότε υπάρχει η επιλογή της χρήσης ενός πιο εξελιγμένου υστεροσκοπίου που  χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της ηλεκτροχειρουργικής ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν μεγαλύτερες βλάβες.

Η επέμβαση της υστεροσκόπησης όταν πρόκειται για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διενεργείται ακριβώς μετά το τέλος της περιόδου  κατά το πρώτο μισό του κύκλου, ώστε το ενδομήτριο να βρίσκεται στην λεπτότερη δυνατή μορφή του και να μπορεί να εξεταστεί πιο λεπτομερώς.

Ανάρρωση

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι γενικά γρήγορος και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι την ίδια μέρα. Μερικές ήπιες κράμπες ή κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν μετά τη διαδικασία και μπορεί να διαρκέσουν για λίγες ημέρες. Αυτό είναι φυσιολογικό. Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για να ανακουφίσετε τον πόνο. Εάν έχετε πυρετό, ρίγη ή βαριά αιμορραγία, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Η ιατρική ομάδα του Θήλυ-Clinic διαθέτει εξειδίκευση και εκτεταμένη εμπειρία στις υστεροσκοπικές θεραπείες.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP