Παροχέτευση κύστεων

Τι είναι οι κύστες στο μαστό;

Οι κύστες στο μαστό αποτελούν καλοήθειες καταστάσεις και αποτελούν τον συχνότερο λόγο επίσκεψης μιας γυναίκας στο γιατρό. Αυτές οι κύστες εμφανίζονται είτε ως ψηλαφητό μόρφωμα, σκληρό και κινητό, είτε εντοπίζονται τυχαία κατά την διάρκεια μιας ρουτίνας εξέτασης, όπως μαστογραφία ή υπέρηχος.

Οι κύστες μπορεί να εμφανιστούν σε έναν ή και στους δύο μαστούς, μπορεί να είναι μοναδικές ή πολλαπλές, και το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Συνήθως, προτού έρθει η περίοδος, μπορεί να μεγαλώσουν και να γίνουν πιο πονετικές, γεγονός που τις καθιστά αντιληπτές. Ωστόσο, είναι δυνατόν να υπάρχουν κύστες που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τη ψηλάφηση.

Η δημιουργία και ανάπτυξη των κύστεων οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο μαστό με την ηλικία και τις ορμονικές μεταβολές. Ενώ μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι συχνότερο να εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 35 πριν από την εμμηνόπαυση και να εξαφανίζονται μετά από αυτή.

Πώς δημιουργούνται οι κύστες στο μαστό;

Ο μαστός αποτελείται από αδένες, τα λόβια, όπου παράγεται το γάλα, και τους γαλακτοφόρους πόρους, που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή. Οι κύστες είναι διευρύνσεις αυτών των λοβίων ή πόρων, γεμάτες υγρό που παράγεται φυσιολογικά μέσα στον αδένα.

Θεραπεία και παρακολούθηση των κύστεων στο μαστό

Οι μικρές κύστες στο μαστό συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία ή παρακολούθηση. Συνήθως εξαφανίζονται αυτόνομα, χωρίς επέμβαση. Αν είναι μεγαλύτερες και προκαλούν πόνο, μπορεί να απαιτηθεί αποστράγγιση με λεπτή βελόνα και υπερήχους. Η ύπαρξη υγρού στις κύστες μπορεί να είναι φυσιολογική, και ο πόνος εξαφανίζεται μετά την αδένα.

Για μεγαλύτερες κύστες που απαιτούν αποστράγγιση, η παρακολούθηση με υπέρηχο κάθε 3 ή 6 μήνες είναι συνήθης. Σε περιπτώσεις όπου μια κύστη συνεχίζει να μεγαλώνει γρήγορα, ενδέχεται να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Τι πρέπει να προσέχετε

Ακόμη κι αν οι κύστες είναι καλοήθεις, δεν πρέπει να παραμελείτε τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις σας. Οι κύστες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά μπορεί να συνυπάρχουν ή να κρύβουν έναν καρκίνο. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε νέα κύστη ή αλλαγή στον μαστό σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό χειρουργό μαστού.

 

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2296082472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP