Υπερηχογράφημα Κύησης

Με την λήψη ενός θετικού τεστ εγκυμοσύνης (είτε από τα ούρα, είτε από μία θετική τιμή β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα) ξεκινά και ο υπερηχογραφικός έλεγχος.
Οι εβδομάδες της κύησης αρχίζουν να υπολογίζονται σύμφωνα με την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας (περιόδου) που είχατε, ενώ υπερηχογραφικά, υπολογίζεται στην αρχή με βάση τη διάμετρο του σάκου κύησης, ενώ, με την εμφάνιση του εμβρύου, μέσω του κεφαλολουριαίου μήκους ( CRL). Συγκεκριμένα:

 • Το πρώτο υπερηχογράφημα γίνεται από την 5η-8η εβδομάδα της κύησης. Σε αυτό τον υπέρηχο απεικονίζεται το σημείο που έχει γίνει η εμφύτευση ,δηλαδή εάν το έμβρυο είναι μέσα στη μήτρα ή βρίσκεται κάπου αλλού , αλλιώς γνωστό ώς εξωμήτριος κύηση. Ακόμα ελέγχεται ο αριθμός των εμβρύων , η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου και γίνεται ένας έλεγχος στη μήτρα για την ανατομίας της αλλά και για την ύπαρξη ινομυωμάτων.
 • 11η-13η εβδομάδα - Αυχενική Διαφάνεια: Γίνεται μέτρηση του υγρού που βρίσκεται πίσω από τον αυχένα του εμβρύου, όπου μαζί με κάποιες άλλες παραμέτρους ελέγχεται η πιθανότητα εμφάνισης του Συνδρόμου Down αλλά και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Πρόκειται, για μία μέθοδο ελέγχου και όχι διαγνωστική μέθοδος, δηλαδή τα αποτελέσματα αφορούν ποσοστά εμφάνισης και όχι ακριβή απάντηση ύπαρξης ή μη Συνδρόμου Down. Ακόμα, για το τελικό αποτέλεσμα, συνυπολογίζονται δύο βιοχημικοί δείκτες, η β-χοριακή γοναδοτροπίνη και η PAPP-A στον ορό της μητέρας. Συνεπώς, παράλληλα, με τον υπέρηχο θα γίνει και μία αιματολογική εξέταση.
 • Συμπληρωματική εξέταση είναι το NIPT. Πρόκειται, για μία εξέταση αίματος, όπου θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε περίπτωση που είτε επιθυμείτε έναν πιο ακριβή έλεγχο για τον κίνδυνο εμφάνισης Τρισωμίας 21(Σύνδρομο Down). 13 ( Σύνδρομο Patau) και 18 (Σύνδρομο Edwards), είτε σε περίπτωση που τα ποσοστά από τον υπέρηχο της αυχενικής Διαφάνειας είναι ιδιαίτερα αυξημένα για τις παραπάνω χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το NIPT μπορεί να γίνει από την 10η εβδομάδα της κύησης. Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε περίπου 2 εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως, ένα θετικό αποτέλεσμα για χρωμοσωμική ανωμαλία, δεν υποδηλώνει άμεσα και διακοπή της κύησης. Σε αυτή την περίπτωση, θα προβούμε σε επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο όπως είναι η λήψη χοριακών λαχνών ή αμνιοπαρακέντηση, που αποτελούν τις πλέον έγκυρες διαγνωστικές μεθόδους.
 • 20η -23η εβδομάδα - Υπερηχογράφημα Β-ΕΠΙΠΕΔΟΥ: Πραγματοποιείται ένας λεπτομερής έλεγχος των οργάνων και των συστημάτων του εμβρύου. Πιο αναλυτικά, ελέγχεται το κεφάλι, να υπάρχουν οστά, η ανατομία του εγκεφάλου , το πρόσωπο, τα χείλη, η άνω και κάτω γνάθος, το ρινικό οστό, οι οφθαλμικές κόγχες, το πάχος του αυχένα (αυχενική πτυχή), η σπονδυλική στήλη, η ανατομία της καρδιάς, ο θώρακας οι πνεύμονες, το στομάχι, τα νεφρά, το ήπαρ, το έντερο, η ουροδόχος κύστη, τα άνω και κάτω άκρα (για την  ύπαρξη ή μη όλων των δαχτύλων) και τα έξω γεννητικά όργανα. Ακόμα γίνεται μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού, έλεγχος της θέσης και της μορφολογίας του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου. Έτσι, ,με αυτό το υπερηχογράφημα μπορεί να απεικονισθεί και η ύπαρξη, πιθανόν, κάποιων χρωμοσωμικών  ανωμαλιών.
 • 30η-32η εβδομάδα - Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης-DOPPLER: έχοντας ελέγξει την ανατομία και τη λειτουργικότητα των οργάνων του εμβρύου, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αντίσταση της ροής του αίματος (PI) στις μητριαίες αρτηρίες και του ομφαλίου λώρου, με σκοπό την καλή τροφοδότηση του εμβρύου. Παράλληλα, γίνεται και το βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου, όπου αξιολογούνται οι αναπνευστικές κινήσεις, οι σωματικές του κινήσεις, ο μυϊκός του τόνος, η ποσότητα του αμνιακού υγρού και τέλος το καρδιοτοκογράφημα.
 • Απο την 34η εβδομάδα της κύησης και για κάθε επόμενη εβδομάδα θα υποβάλλεστε σε Υπερηχογράφημα Ανάπτυξης, όπου θα μετράται το βάρος του εμβρύου σας καθώς και η ποσότητα του αμνιακού υγρού της κύησης και η ροή των αγγείων στα αγγεία του ομφαλίου λώρου.
 • Από την 36η εβδομάδα της κύησης και για κάθε επόμενη εβδομάδα θα υποβάλλεστε στο Καρδιοτοκογράφημα ( CTG- non stress test NST) Το Καρδιοτοκογράφημα είναι μία απλή εξέταση όπου τοποθετείστε σε μία αναπαυτική για εσάς στάση ( είτε καθιστή είτε ξαπλωμένη) δίπλα σε ένα μηχάνημα. Αυτό το μηχάνημα, ο λεγόμενος καρδιοτοκογράφος, αποτελείται από δύο κεφαλές. Και οι δύο κεφαλές τοποθετούνται στην κοιλιά σας.
  Ειδικότερα, η μία κεφαλή καταγράφει τις κινήσεις-συσπάσεις που τυχόν κάνει η μήτρα σας, ενώ η άλλη κεφαλή στην οποία τοποθετείται και υπερηχογραφικό τζελ, καταγράφει την εμβρυική καρδιακή λειτουργία ( τους παλμούς του εμβρύου).
  Ταυτόχρονα, θα σας δοθεί ένα κουμπί, το οποίο θα πρέπει να πατάτε σε κάθε κίνηση του εμβρύου που αντιλαμβάνεστε . Με αυτό τον τρόπο, εξετάζεται το πως αντιδρά το έμβρυο σε κάθε κίνηση, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της μήτρας αλλά και τα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος του.

Αξίζει, να σημειωθεί, πως το καρδιοτοκογράφημα, θα σας «συντροφεύει» και καθόλη  τη διάρκεια του τοκετού σας.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP