Διαταραχές Περιόδου

Ο φυσιολογικός κύκλος διαρκεί 21 με 35 ημέρες και κατά μέσο όρο 28 ημέρες. Σε ένα κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία λαμβάνει χώρα την 14η ημέρα, ενώ εάν ο κύκλος διαρκεί παραπάνω η ακριβής ημέρα της ωορρηξίας μετατίθεται ανάλογα. Εάν 2 εβδομάδες μετά την ωορρηξία δεν έχει επέλθει εγκυμοσύνη τότε ξεκινά ο επόμενος κύκλος.

Τις δύο πρώτες ημέρες της περιόδου, αποβάλλεται μεγαλύτερη ποσότητα αίματος και το χρώμα των εκκρίσεων είναι κόκκινο. Τις επόμενες μέρες, καθώς οι εκκρίσεις μειώνονται, το χρώμα τους μπορεί να είναι ρόζ, καφέ ή μαύρο. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα αποβάλλει κατά μέσο όρο 30 με 72 ml αίματος σε κάθε περίοδο.

Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν προσωρινά διαταραχή στον κύκλο τους και συνήθως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Εάν αποκλειστεί η περίπτωση εγκυμοσύνης και η διαταραχή διαρκέσει περισσότερο από δύο με τρεις μήνες είναι απαραίτητη η συμβουλή από γυναικολόγο. Η εξέταση από γυναικολόγο συνιστάται ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις που μία γυναίκα εμφανίσει κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους, μετά τη σεξουαλική επαφή ή εάν η περίοδος αλλάξει σημαντικά σε διάρκεια ή βαρύτητα σε σχέση με το συνηθισμένο.

Ως διαταραχές περιόδου ορίζουμε χαρακτηριστικά της περιόδου όπως:

  • Μεσοκυκλική αιμορραγία, δηλαδή αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο
  • Συχνότητα περιόδου κάτω των 20 ημερών ή άνω των 35 ημερών
  • Διάρκεια περιόδου πάνω από 7 ημέρες
  • Διάρκεια και συχνότητα περιόδου που αλλάζουν συνεχώς
  • Έκκριση μεγάλων ποσοτήτων αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Μη έναρξη της περιόδου μέχρι και τα 18 έτη
  • Υπερβολικό πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που μπορεί περιλαμβάνει απότομες αλλαγές στη διάθεση, μυικό ή αρθρικό πόνο, πονοκεφάλους, κοιλιακό πρήξιμο, κράμπες, ευαισθησία στο στήθος, στρες ή άγχος, αϋπνίες, κόπωση και ακμή

Αίτια

  1. Εγκυμοσύνη
  2. Στρες.Το χρόνιο ή και το οξύ ψυχολογικό στρες είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες διαταραχών του κύκλου.
  3. Έντονη δίαιτα ή σωματική άσκηση.Οι διαταραχές του κύκλου είναι από τα συνηθέστερα συμπτώματα σε γυναίκες που αθλούνται συχνά και εντατικά καθώς και σε γυναίκες που χάνουν απότομα βάρος.
  4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ενώ οι ωοθήκες τις γυναίκες αυτές έχουν φυσιολογικό αριθμό ωαρίων, δεν παρατηρείται ωορρηξία κάθε μήνα με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εμφανίζουν διαταραχές στον κύκλο τους. Ταυτόχρονα γυναίκες με ΣΠΩ μπορεί να εμφανίσουν σχετικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία που συνεισφέρουν στα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.
  5. Παθήσεις του γυναικείου γεννητικού συστήματος.Οι πολύποδες του τραχήλου ή της μήτρας και τα ινομυώματα είναι κατά κανόνα καλοήθη και σχετίζονται με συμπτώματα διαταραχής του έμμηνου κύκλου. Σε έναν μικρό αριθμό γυναικών τέτοια συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται και με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου ή της μήτρας.
  6. Ενδομητρίωση
  7. Κύστεις Ωοθηκών
  8. Ορμονικές παθήσειςόπως παθήσεις του θυρεοειδή αδένα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και γυναίκες με διαταραχές της υπόφυσης, όπως η αυξημένη παραγωγή προλακτίνης.
  9. Εφηβεία - Εμμηνόπαυση: Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες εώς και χρόνια πριν τη σταθεροποίηση του κύκλου. Από τη άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και πριν την εμμηνόπαυση, ο κύκλος γίνεται ακανόνιστος για αρκετά χρόνια.
  10. Πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών: Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργία των ωοθηκών ελαττώνεται και σταματά πριν την ηλικία των 40 ετών.

Διάγνωση

Η λεπτομερής λήψη ιστορικού θα συνοδευτεί από γυναικολογική εξέταση και την πραγματοποίηση διακολπικού υπερηχογραφήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται και ο λεπτομερής ορμονικός έλεγχος με εξέταση αίματος ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η πραγματοποίηση κολποσκόπησης. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται επίσης ο τακτικός έλεγχος με Pap test (Thin Prep) ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνιστάται η λήψη κολπικών καλλιεργειών για τον αποκλεισμό κάποιου λοιμώδους νοσήματος.

Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση της αιτίας του ακανόνιστου κύκλου.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γυναίκα με ακανόνιστο κύκλο μπορεί να διαλέξει από μία σειρά θεραπειών σε συνεννόηση με τον ειδικό γυναικολόγο της. Κατά περίπτωση λοιπόν, μπορεί να χρειαστεί από απλή παρακολούθηση και αλλαγή του τρόπου ζωής έως και τη βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη λήψη φαρμάκων.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP