Πολυκυστικές Ωοθήκες και υπογονιμότητα

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή ενδοκρινολογική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα, όπως ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, υψηλά επίπεδα ανδρογόνων και παρουσία μικρών κύστεων (ωοθυλακίων) στις ωοθήκες. Το PCOS είναι μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας λόγω:

  1. Ανωοθυλακιορρηξίας (έλλειψη ωορρηξίας): Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του PCOS είναι η ανωοθυλακιορρηξία, που σημαίνει ότι η ωορρηξία (η απελευθέρωση ενός ωαρίου από την ωοθήκη) μπορεί να μην συμβαίνει τακτικά ή να μην συμβαίνει καθόλου. Χωρίς ωορρηξία, δεν υπάρχει διαθέσιμο ωάριο για γονιμοποίηση από σπέρμα. Η ακανόνιστη ή απούσα έμμηνος ρύση (περίοδος) είναι συχνή σε άτομα με PCOS λόγω αυτής της έλλειψης ωορρηξίας.
  2. Ορμονικές διαταραχές: Το PCOS σχετίζεται με ορμονικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων (όπως η τεστοστερόνη) και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να διαταράξουν την κανονική λειτουργία του εμμηνορροϊκού κύκλου και να συμβάλουν σε δυσκολίες στην ωορρηξία.
  3. Ανάπτυξη ωοθυλακίων: Στο PCOS, πολλαπλά μικρά ωοθυλάκια (σάκοι γεμάτοι με υγρό που περιέχουν ανώριμα ωάρια) αναπτύσσονται στις ωοθήκες αλλά συχνά δεν ωριμάζουν και απελευθερώνουν τα ωάρια όπως θα έπρεπε. Η συσσώρευση αυτών των ανώριμων ωοθυλακίων μπορεί να συμβάλει στη χαρακτηριστική εμφάνιση Πολυκυστικών ωοθηκών που παρατηρούνται στον υπέρηχο.
  4. Ανισορροπία ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH): Σε έναν τυπικό εμμηνορροϊκό κύκλο, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) για τη ρύθμιση της ωορρηξίας. Στο PCOS, αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, οδηγώντας σε αυξημένη αναλογία LH-FSH. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ανάπτυξη των ωοθυλακίων και την ωορρηξία.
  5. Αλλαγές στο ενδομήτριο: Τα άτομα με PCOS μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στην ενδομήτρια επένδυση της μήτρας. Οι παρατεταμένες περίοδοι ανωορρηξίας μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπαρκή παραγωγή προγεστερόνης, οδηγώντας σε ακανόνιστη ή βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία και αλλαγές στην επένδυση του ενδομητρίου που μπορεί να επηρεάσουν την εμφύτευση.

Ενώ το PCOS είναι μια κοινή αιτία υπογονιμότητας, πολλά άτομα με PCOS μπορούν να συλλάβουν με την κατάλληλη αντιμετώπιση. Οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, φάρμακα για την πρόκληση ωορρηξίας (όπως η κιτρική κλομιφαίνη ή λετροζόλη) και τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε PCOS και αντιμετωπίζετε δυσκολίες σύλληψης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP