Εξωσωματική γονιμοποίηση IVF

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της ανεξήγητης γονιμότητας. Κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι ωοθήκες διεγείρονται να αναπτύξουν πολλά ωάρια, αυτά αφαιρούνται από τις ωοθήκες και γονιμοποιούνται με σπέρμα που παρασκευάζεται στο εργαστήριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο στη συνέχεια αναπτύσσεται σε έμβρυο το οποίο αντικαθίσταται πίσω στη μήτρα. Εναλλακτικά, όλα τα έμβρυα μπορεί να καταψυχθούν και να διατηρηθούν μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσετε να κάνετε εγκυμοσύνη.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αναπτύχθηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη γραμμή της θεραπείας γονιμότητας. Αρχικά σχεδιάστηκε για να βοηθήσει γυναίκες που είχαν κατεστραμμένες σάλπιγγες να συλλάβουν και αυτός εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός λόγος. Είναι επίσης κατάλληλο για:

  1. Άνδρες με κακής ποιότητας σπέρμα από άποψη χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων ή σπερματοζωαρίων με μη φυσιολογικό σχήμα ή κινητικότητα
  2. Γυναίκες που υποφέρουν από προβλήματα ωορρηξίας
  3. Γυναίκες με ενδομητρίωση
  4. Ανεξήγητη υπογονιμότητα
  5. Όταν άλλες θεραπείες γονιμότητας ήταν ανεπιτυχείς
  6. Για παρένθετες εγκυμοσύνες ή για εκείνους τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ωάρια ή σπέρμα δότη.

Τα στάδια της IVF

Η όλη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέχρι το στάδιο της εμβρυομεταφοράς, συνήθως διαρκεί τρεις έως τέσσερις εβδομάδες και περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα.

Διέγερση ωοθηκών

Φυσιολογικά, οι ωοθήκες παράγουν μόνο ένα ωάριο κάθε μήνα. Ωστόσο, εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ωάριο, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται σημαντικά. Με τη χρήση ορισμένων ορμονικών φαρμάκων μπορούμε να ελέγξουμε τις ωοθήκες, ενθαρρύνοντάς τις να αναπτύξουν πολλά ωάρια ταυτόχρονα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως διέγερση των ωοθηκών.
Τα ωάρια αναπτύσσονται μέσα σε μικροσκοπικούς σάκους γεμάτους υγρό στην ωοθήκη, γνωστούς ως ωοθυλάκια. Τα ωοθυλάκια ανταποκρίνονται στο φάρμακο που παίρνετε καθημερινά και στη συνέχεια μεγαλώνουν σε μέγεθος, καθώς τα ωάρια αναπτύσσονται και ωριμάζουν σε σημείο που είναι έτοιμα για ωορρηξία στο σώμα.
Παρακολουθούμε την ανάπτυξη των ωοθυλακίων με υπερηχογράφημα και όταν φτάσουν στο σωστό μέγεθος, θα χρειαστεί να κάνετε μια τελική ένεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ωορρηξίας. Ωστόσο, πριν από την ωορρηξία των ωοθυλακίων, θα συλλέξουμε ωάρια από αυτά μέσω μιας απλής διαδικασίας συλλογής ωαρίων.

Ωοληψία

Τα ωάρια ανακτώνται από τις ωοθήκες χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα, η οποία καθοδηγείται υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση, απευθείας στα ωοθυλάκια στην επιφάνεια των ωοθηκών. Τα ωάρια συλλέγονται γρήγορα και ανώδυνα καθώς η διαδικασία γίνεται με καταστολή που παρέχεται από αναισθησιολόγο. Συνήθως, η συλλογή αυγών διαρκεί δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά. Τα ωάρια παραλαμβάνονται από τους εμβρυολόγους στο εργαστήριο και στη συνέχεια μεταφέρονται γρήγορα σε ένα θερμό δοχείο συλλογής που ταιριάζει σχεδόν πανομοιότυπα με το φυσικό περιβάλλον για τα ωάρια.

Γονιμοποίηση

Παράλληλα με την διαδικασία της ωοληψίας, ο σύντροφος σας παράγει το σπέρμα του στο χώρο του νοσοκομείου και το παραλαμβάνει το εμβρυολογικό εργαστήριο το οποίο την ίδια ώρα παραλαμβάνει και τα ωάρια. Το σπέρμα παρασκευάζεται στο εργαστήριο για να απομονώσει το πιο κινητό και υγιές σπέρμα.  Η γονιμοποίηση μπορεί να συμβεί μέσω συμβατικής έγχυσης σπέρματος στο ίδιο δοχέιο με τα ωάρια ή μέσω ενδοκυτταροπλασματικής έγχυσης σπέρματος (ICSI) μέσα στα ωάρια.

Συμβατική γονιμοποίηση: Σε αυτή τη μέθοδο, τα ωάρια που έχουν ληφθεί και το παρασκευασμένο σπέρμα τοποθετούνται μαζί σε ένα δίσκο καλλιέργειας, επιτρέποντας τη φυσική γονιμοποίηση.

Ενδοκυτταροπλασματική Έγχυση Σπέρματος (ICSI): Στο ICSI, ένα μόνο σπέρμα εγχύεται απευθείας σε ένα μεμονωμένο ωάριο χρησιμοποιώντας μια τεχνική μικρογονιμοποίησης. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά όταν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει το ωάριο με φυσικό τρόπο.

Παρακολούθηση Ανάπτυξης Εμβρύου: Τα γονιμοποιημένα ωάρια, τώρα έμβρυα, παρακολουθούνται για την ανάπτυξή τους στο εργαστήριο. Ο εμβρυολόγος παρατηρεί την ανάπτυξη και τη διαίρεση των εμβρύων για αρκετές ημέρες.

Εμβρυομεταφορά

Τα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στη μήτρα τρεις έως πέντε ημέρες μετά την ημέρα της συλλογής των ωαρίων. Η εμβρυομεταφορά είναι συνήθως μια εντελώς ανώδυνη διαδικασία. Τυπικά, σε νεότερες γυναίκες με έμβρυα καλής ποιότητας, μόνο ένα έμβρυο, το οποίο έχει φτάσει στην ανάπτυξη μέχρι την 5η ημέρα, συνιστάται για μεταφορά πίσω στη μήτρα.
Ωστόσο, σε γυναίκες άνω των 40 ετών που λαμβάνουν θεραπεία με δικά τους ωάρια, μπορούν να μεταφερθούν το πολύ 3 έμβρυα.
Η ομάδα τoυ Θήλυ Clinic κάνει εξατομικευμένες συστάσεις σε κάθε ασθενή, με βάση την ποιότητα των εμβρύων και το δικό της ιατρικό ιστορικό ώστε να παρθεί μια απόφαση από κοινού με την κάθε ασθενή για το πόσα έμβρυα είναι σωστό να μεταφέρει.Όταν τα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στο σώμα, τοποθετούνται στη μέση της κοιλότητας της μήτρας. Αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.
Τα έμβρυα δεν εμφυτεύονται (εμποτίζονται) στη μήτρα αμέσως. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν τα έμβρυα είναι 6 ή 7 ημερών. Για να γίνει η επένδυση της μήτρας (το ενδομήτριο) όσο το δυνατόν πιο δεκτικό για τα έμβρυα θα σας χορηγηθούν οιστρογόνα και προγεστερόνη. Θα σας ζητηθεί να τα ξεκινήσετε την επόμενη ημέρα της ωοληψίας και να τα λαμβάνετε καθημερινά μέχρι να γίνει τεστ εγκυμοσύνης 10-12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.
Εάν είστε έγκυος, αυτά τα φάρμακα θα συνεχιστούν μέχρι τις 10 έως 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

 Κατάψυξη εμβρύων

Είτε θέλετε να γονιμοποιήσετε με επιτυχία ωάρια τώρα για μελλοντική χρήση είτε να καταψύξετε τα πλεονάζοντα έμβρυα για να επεκτείνετε περαιτέρω την οικογένειά σας, η κατάψυξη των εμβρύων σας γίνεται μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή διατήρησης της γονιμότητας.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση ή ICSI, μπορεί να παράγετε έναν αριθμό εμβρύων καλής ποιότητας και είναι δυνατό να καταψύξετε τυχόν περίσσεια εμβρύων για μελλοντική χρήση χωρίς να χρειάζεται να υποβληθείτε σε άλλο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή προστασία σε περίπτωση που η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτύχει αρχικά ή θέλετε να επιτύχετε μια δεύτερη εγκυμοσύνη.
Οι γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο  ή τα ζευγάρια που δεν είναι ακόμη έτοιμα να δημιουργήσουν την οικογένειά τους ή επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν ξεκινήσουν ιατρική θεραπεία, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να παγώσουν τα έμβρυά τους ως αυτόνομη διαδικασία.
Μόλις είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τα κατεψυγμένα έμβρυά σας, αποψύχονται και εάν εξακολουθούν να είναι καλής ποιότητας, θα ακολουθήσουμε το τελικό στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και θα σας προετοιμάσουμε για εμβρυομεταφορά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν επιβιώνουν όλα τα έμβρυα στη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι περίπου 95%, ωστόσο αυτά βελτιώνονται συνεχώς και σχετίζονται στενά με το στάδιο ανάπτυξης και την ποιότητα των εμβρύων όταν καταψύχονταν.

Μεταφορά των κατεψυγμένων εμβρύων σας

Αυτό είναι συχνά ένα αναπόσπαστο στάδιο στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα πλεονάζοντα έμβρυα από τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση, δίνοντάς σας την ευκαιρία να συλλάβετε χωρίς να υποβληθείτε σε πλήρη κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Μπορεί επίσης να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας εάν περιμένετε να επανέλθει το σώμα σας στο φυσιολογικό πριν από την εμφύτευση. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προετοιμασίας του σώματος για μια κατεψυγμένη εμβρυομεταφορά, όλοι από τους οποίους απαιτούν να αυξηθεί το πάχος του ενδομητρίου (επένδυση της μήτρας) κατά την προετοιμασία για την εμφύτευση ενός εμβρύου. Πραγματοποιείται υπερηχογράφημα για τη μέτρηση του πάχους του ενδομητρίου σας και την κατάλληλη στιγμή κανονίζουμε τη μεταφορά σας.

Στη συνέχεια, η μεταφορά ενός κατεψυγμένου εμβρύου ακολουθεί την ίδια διαδικασία όπως η εμβρυομεταφορά σε έναν κανονικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μόλις το έμβρυο αποψυχθεί, αξιολογείται στο εργαστήριο για να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλης ποιότητας.
Περίπου το 90% των κατεψυγμένων εμβρύων επιβιώνει από τις διαδικασίες κατάψυξης και απόψυξης. Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται από το στάδιο ανάπτυξης και την ποιότητα του εμβρύου όταν καταψύχθηκε. Στη συνέχεια τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας, μια διαδικασία καθοδηγούμενη από υπέρηχο.
Ένα τεστ εγκυμοσύνης κανονίζεται 10 έως 12 ημέρες αργότερα για να αξιολογηθεί η επιτυχία.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP