Πρόπτωση Πυελικών Οργάνων

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ένα ή περισσότερα όργανα της πυέλου (ουροδόχος κύστη, μήτρα, παχύ έντερο, ή η κορυφή του κόλπου σε περίπτωση που η μήτρα και ο τράχηλος έχουν αφαιρεθεί) προπίπτουν από την κανονική τους θέση μέσω του κόλπου και προκαλούν διόγκωση. Η πρόπτωση δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πρόπτωσης πυελικών οργάνων περιλαμβάνουν:

 • Συχνοουρία ή αίσθημα βάρους κατά την ούρηση
 • Προβλήματα κατά την ούρηση, όπως η αίσθηση ότι η ουροδόχος κύστη σας δεν αδειάζει πλήρως, ότι χρειάζεται να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα ή διαρροή μικρής ποσότητας ούρησης όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή ασκείστε (ακράτεια από στρες)
 • Δυσφορία ή μούδιασμα κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Αίσθημα βάρους γύρω στο κάτω μέρος της κοιλιάς και τα γεννητικά σας όργανα
 • Αίσθημα ότι κάτι κατεβαίνει στον κόλπο σας – μπορεί να αισθάνεστε σαν να κάθεστε σε μια μικρή μπάλα
 • Αισθάνεστε ή βλέπετε ένα εξόγκωμα μέσα ή έξω από τον κόλπο σας

Μερικές φορές η πρόπτωση πυελικών οργάνων δεν έχει συμπτώματα και εντοπίζεται κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης που πραγματοποιείται για άλλο λόγο, όπως κατά τη διάρκεια του test-Pap.

Τύποι Πρόπτωσης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πρόπτωσης που έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με το όργανο που προπίπτει:

 • Πρόπτωση πρόσθιου κολπικού τοιχώματος, κυστεοκήλη
 • Πρόπτωση οπίσθιου κολπικού τοιχώματος, ορθοκήλη
 • Πρόπτωση μήτρας
 • Πρόπτωση κολπικού κολοβώματος — κορυφή του κόλπου

Η πρόπτωση πυελικού οργάνου ταξινομείται συνήθως σε μια κλίμακα από το 1 έως το 4 για να δείξει πόσο σοβαρή είναι, με το 4 να είναι μια σοβαρή πρόπτωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι συντηρητική (μη χειρουργική). Εάν τα συμπτώματα γίνουν ενοχλητικά, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική ή χειρουργική θεραπεία βασιζόμενοι στους παρακάτω παράγοντες:

 • Ηλικία
 • Επιθυμία για τεκνοποίηση
 • Σεξουαλική δραστηριότητα
 • Σοβαρότητα συμπτωμάτων
 • Βαθμός πρόπτωσης
 • Άλλα προβλήματα υγείας

Θεραπεία

Καμία μορφή θεραπείας δεν είναι εγγυημένη για να λύσει το πρόβλημα, αλλά οι πιθανότητες να πάρετε κάποιο βαθμό ανακούφισης είναι καλές.

Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων. Εάν η ακράτεια είναι πρόβλημα, ο περιορισμός της υπερβολικής πρόσληψης υγρών και η αλλαγή των τύπων υγρών που καταναλώνονται (για παράδειγμα, η μείωση του αλκοόλ και των ποτών που περιέχουν καφεΐνη), μπορεί να είναι χρήσιμη. Η εξάσκηση της ουροδόχου κύστης (στην οποία αδειάζετε την κύστη σας σε προγραμματισμένες ώρες) μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για γυναίκες με ακράτεια.

Οι γυναίκες με προβλήματα εντέρου μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αύξηση της ποσότητας φυτικών ινών στη διατροφή τους αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και την καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Μερικές φορές συνταγογραφείται ένα φάρμακο που μαλακώνει τα κόπρανα. Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γενικής της υγείας και πιθανώς των συμπτωμάτων της πρόπτωσης.

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, που ονομάζονται επίσης ασκήσεις Kegel, χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τα ανοίγματα της ουρήθρας, του κόλπου και του ορθού. Κάνοντας αυτές τις ασκήσεις τακτικά μπορεί να βελτιώσει την ακράτεια και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της πρόπτωσης. Ένας επαγγελματίας υγείας ή ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι κάνετε αυτές τις ασκήσεις σωστά. Υπάρχουν επίσης εφαρμογές για κινητά που βοηθούν τις γυναίκες να κατανοήσουν τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους τους και να παρέχουν καθημερινές υπενθυμίσεις για την τακτική άσκηση.

Εάν έχετε μια ήπια πρόπτωση και έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με οιστρογόνα για να ανακουφίσει ορισμένα από τα συμπτώματά σας, όπως ξηρότητα κόλπου ή δυσφορία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τα οιστρογόνα είναι διαθέσιμα ως:

 • μια κρέμα που απλώνεις στον κόλπο σου
 • ένα δισκίο που εισάγετε στον κόλπο σας
 • ένας κολπικός δακτύλιος που απελευθερώνει οιστρογόνα

Ο πεσσός είναι μια συσκευή που εισάγεται στον κόλπο για τη στήριξη των πυελικών οργάνων και πολλές γυναίκες βρίσκουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά τους με τη χρήση του. Οι πεσσοί διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη ή μακροχρόνια θεραπεία. Η επιλογή του πεσσού βασίζεται στα συμπτώματα μιας γυναίκας και στον τύπο της πρόπτωσης.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι μια επιλογή για γυναίκες που δεν έχουν βρει ανακούφιση με μη χειρουργικές θεραπείες. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα, αλλά όχι όλα, τα συμπτώματα. Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι χειρουργικής επέμβασης: 1) χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους και 2) χειρουργική επέμβαση για τη βράχυνση, τη στένωση ή το κλείσιμο του κόλπου.

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση προβλημάτων του πυελικού εδάφους έχει σκοπό στην αποκατάσταση των οργάνων ώστε να είναι πιο κοντά στην αρχική τους θέση και στην βελτίωση των συμπτωμάτων που δεν βελτιώνονται με συντηρητικές μεθόδους. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει είτε κολπικά είτε λαπαροσκοπικά αναλόγως με την κατηγοριοποίηση του προβλήματος της εκάστοτε ασθενούς.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP