Καρκίνος του ενδομητρίου (καρκίνος της μήτρας)

Το ενδομήτριο είναι η επένδυση της εσωτερικής κοιλότητας μήτρας. Πριν από την εμμηνόπαυση, το ενδομήτριο αποβάλλεται, συνήθως κάθε 28 ημέρες - αυτό είναι γνωστό ως «περίοδος» της γυναίκας.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που προσβάλλει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ενδομητρίου αρχίζουν να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Η επένδυση της μήτρας μπορεί να γίνει παχύτερη κατά τόπους και να σχηματίσει μια μάζα ιστού που ονομάζεται όγκος.

Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

  • Ηλικία Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου διαγιγνώσκονται μετά την εμμηνόπαυση, στα μέσα της δεκαετίας του '60.
  • Επίπεδα ορμονών Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Όταν υπάρχει οιστρογόνο χωρίς αρκετή προγεστερόνη, μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του ενδομητρίου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί εάν έχετε ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους, είστε σε περιεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση ή έχετε ορισμένες ιατρικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
  • Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης Ορισμένες μορφές ορμονοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Εάν έχετε μήτρα, η θεραπεία μόνο με οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του ενδομητρίου και να εξελιχθεί σε καρκίνο. Εξαιτίας αυτού, ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε οιστρογόνα μαζί με μια μορφή προγεστερόνης που ονομάζεται προγεστίνη. Αυτή η συνδυασμένη θεραπεία εμποδίζει το ενδομήτριο να γίνει πολύ παχύ και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.
  • Αυξημένο σωματικό βάρος Το να έχετε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 ή μεγαλύτερο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου. Καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ, αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου.
  • Γενετικοί παράγοντες Το σύνδρομο Lynch είναι μια κληρονομική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνου του ενδομητρίου και άλλων τύπων καρκίνου. Προκαλείται από μια αλλαγή ή μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που μεταβιβάζεται στις οικογένειες.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας.

  • Πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αυτό περιλαμβάνει ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία, κηλίδες και αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων.
  • Μετά την εμμηνόπαυση, οποιαδήποτε αιμορραγία ή κηλίδες είναι μη φυσιολογικές.

Τα συμπτώματα του προχωρημένου καρκίνου του ενδομητρίου περιλαμβάνουν:

  • κοιλιακό ή πυελικό πόνο,
  • φούσκωμα, αίσθημα κορεσμού γρήγορα όταν τρώτε και
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.

Δεν υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για την ανίχνευση του καρκίνου του ενδομητρίου εάν δεν έχετε συμπτώματα. Μετά την εμμηνόπαυση, οποιαδήποτε μη φυσιολογική αιμορραγία πρέπει να ελεγχθεί. Μπορεί πρώτα να υποβληθείτε σε διακολπικό υπερηχογράφημα. Αυτή η εξέταση μετρά το πάχος του ενδομητρίου και το μέγεθος της μήτρας. Ένα παχύτερο ενδομήτριο σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερες εξετάσεις.

Το επόμενο βήμα είναι συνήθως η βιοψία ενδομητρίου. Σε αυτή τη διαδικασία, ένα δείγμα του ενδομητρίου αφαιρείται και εξετάζεται στο μικροσκόπιο. Ένας τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι με διαστολή και απόξεση (D&C). Ένα φωτισμένο όργανο με κάμερα που ονομάζεται υστεροσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην καθοδήγηση αυτής της διαδικασίας. Μπορεί να χορηγηθεί αναισθησία για να σας κάνει πιο άνετα.

Μετά από μια επιβεβαιωμένη διάγνωση καρκίνου, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία του θώρακα και της κοιλιάς προκειμένου να προγραμματιστεί η βέλτιστη θεραπευτική  στρατηγική.

Η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνεται εξειδικευμένο γυναικολόγο ογκολόγο. Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από την ηλικία σας, το στάδιο και η ιστολογική κατηγοριοποίηση του όγκου, και από το αν θέλετε περισσότερα παιδιά. Μετά την εμμηνόπαυση, συνήθως συνιστάται να κάνετε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας σας. Πριν από την εμμηνόπαυση, μπορεί να είναι δυνατές μη χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις. Αυτή η απόφαση λαμβάνεται αφού μιλήσετε με έναν ειδικό για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Υπάρχουν τέσσερις επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο της μήτρας, όπως:

  • Χειρουργική
  • Ακτινοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία
  • Ορμονοθεραπεία

Η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από αυτά και θα αποφασιστεί από τον ιατρό σας και εσάς μετά από ενδελεχή ενημέρωση.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο της μήτρας. Ο χειρουργός συνήθως αφαιρεί:

  • Τη μήτρα και τον τράχηλος της μήτρας (ονομάζεται ολική υστερεκτομή)
  • Τις σάλπιγγες και τις δύο ωοθήκες (ονομάζεται αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή)
  • Λεμφαδένες, κοντά στη μήτρα (πυελικοί λεμφαδένες)
  • Λεμφαδένες ψηλότερα στην κοιλιά (παρααορτικοί λεμφαδένες)
  • Το επίπλουν, ένα στρώμα λίπους και ιστού στο μπροστινό μέρος της κοιλιάς, το οποίο καλύπτει τα όργανα στην περιοχή της κοιλιάς.

Στην σύγχρονη γυναικολογική ογκολογία εφαρμόζονται τεχνικές για την μείωση χρόνιων των επιπλοκών της κλασσικής λεμφαδενεκτομής (λεμφοίδημα) όπως είναι η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού. Επίσης ενδοσκοπική (λαπαροσκοπική ή ρομποτική) χειρουργική είναι η προτεινόμενη προσπέλαση για την θεραπεία του αρχόμενου καρκίνου του ενδομητρίου καθώς προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση και λιγότερα ποσοστά επιπλοκών όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο ογκολόγο.

Ακτινοθεραπεία

 Η ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζει τον καρκίνο χρησιμοποιώντας ακτινοβολία υψηλής ενέργειας καταστρέφοντας καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο κακό στα φυσιολογικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί εσωτερικά (κολπικά) ή εξωτερικά ή ως συνδυασμός και των δύο. Μερικές γυναίκες μπορεί να κάνουν ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Μπορεί να κάνετε ακτινοθεραπεία:

  • Μετά το χειρουργείο, για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου (που ονομάζεται επικουρική ακτινοθεραπεία)
  • Αντί για χειρουργική επέμβαση, εάν έχετε βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό και η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η κατάλληλη θεραπεία
  • Να προσπαθήσει να θεραπεύσει έναν καρκίνο που έχει επανέλθει μετά από χειρουργική επέμβαση (υποτροπιάζων καρκίνος)
  • Για τη θεραπεία του καρκίνου που δεν αφαιρέθηκε πλήρως με χειρουργική επέμβαση.

Χημειοθεραπεία

 Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί αντικαρκινικά (κυτταροτοξικά) φάρμακα για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα μεταφέρονται στο αίμα και μπορούν να φτάσουν στα καρκινικά κύτταρα οπουδήποτε στο σώμα. Είναι απίθανο να χρειαστείτε χημειοθεραπεία εάν έχετε καρκίνο της μήτρας σε πρώιμο στάδιο.

Ορμονοθεραπεία

 Οι ορμόνες παράγονται στο σώμα και βοηθούν στον έλεγχο πολλών λειτουργιών του σώματος. Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα στην επένδυση της μήτρας. Ο ιατρός σας μπορεί να προτείνει ορμονική θεραπεία εάν:

  • Έχετε καρκίνο της μήτρας που επανήλθε μετά τη θεραπεία (υποτροπιάζων καρκίνος)
  • Δεν μπορείτε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να προσπαθήσει να συρρικνώσει τον καρκίνο και να ελέγξει τα συμπτώματα.

Σε ορισμένες νεότερες γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά στο μέλλον μπορεί επίσης να τους προσφερθεί ορμονοθεραπεία αντί για υστερεκτομή. Αφού αποκτήσουν παιδιά, θα πρέπει να κάνουν υστερεκτομή.

Τα συναισθήματά μετά την διάγνωση του καρκίνου

 Είναι σύνηθες να αισθάνεστε ότι κατακλύζεστε από διαφορετικά συναισθήματα όταν σας λένε ότι έχετε καρκίνο. Οι σύντροφοι, η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί επίσης να έχουν κάποια από τα ίδια συναισθήματα όπως:

  • Σοκ και δυσπιστία
  • Φόβος και άγχος
  • Αποφυγή
  • Θυμός
  • Ενοχές και ενοχές
  • Αίσθημα μοναξιάς

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να νιώθεις. Θα αντιμετωπίσεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο. Η συζήτηση με κοντινά σας άτομα ή άλλα άτομα που έχουν προσβληθεί από καρκίνο μπορεί να βοηθήσει. Η ιατρική ομάδα που θα επιλέξετε για την θεραπεία σας θα σας υποστηρίξει σε όλη την πορεία της θεραπείας σας και έπειτα.

Υγεία και ευεξία μετά τη διάγνωσή σας

 Μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν σωματικές αλλαγές ή μπορεί να επιθυμούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  • Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου της μήτρας. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο ορισμένων άλλων μορφών καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων και άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

  • Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια και θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε. Προσπαθήστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά (πέντε μερίδες την ημέρα). Μειώστε το κόκκινο κρέας και τρώτε περισσότερο κοτόπουλο, ψάρι, φακές και φασόλια.

  • Να είστε σωματικά δραστήριοι

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου της μήτρας και εμφάνισης ορισμένων άλλων καρκίνων. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο λέπτυνσης των οστών (οστεοπόρωση) σε γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση.

  • Σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Εάν καπνίζετε, η διακοπή είναι η πιο υγιεινή απόφαση που μπορείτε να πάρετε. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, αραίωση των οστών (οστεοπόρωση) και καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Εάν θέλετε να σταματήσετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές.

Η Παρακολούθησή σας

 Μετά τη θεραπεία σας, θα έχετε τακτικό έλεγχο. Αυτό θα είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες σας και θα διευθετείται για εσάς κάθε λίγους μήνες. Η παρακολούθηση μπορεί να είναι με τον γυναικολόγο ογκολόγο σας ή τον ογκολόγο σας. Εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα ή νέα συμπτώματα μεταξύ των ραντεβού, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Η ιατρική ομάδα του Θήλυ-clinic διαθέτει εξειδικευμένο γυναικολόγο ογκολόγο και μπορεί να σας προσφέρει όλες τις σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο του ενδομητρίου, στοχεύοντας να σας προσφέρει την βέλτιστη ογκολογική θεραπεία και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας και της παρακολούθησης διατηρώντας την πρωτύτερη ποιότητα ζωής σας.

Thely Clinic
Επιλέξτε το ραντεβού σας με video κλήση ή με επίσκεψη και κλείστε άμεσα ραντεβού.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και θα σας καλέσουμε το συντομότερο.

Thely Clinic

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο (+30) 2290682472 ή μπορείτε να συμπληρώσετε τη Φόρμα Επικοινωνίας ακόμα και για βιντεοκλήση και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

TOP